«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

ΚΟΡΥΣΧΑΔΕΣ - Σαν σήμερα 68 χρόνια πριν συνήλθε το Εθνικό Συμβούλιο!


Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου
 στην αίθουσα του δημοτικού σχολείου του χωριού Κορυσχάδες
Το  Εθνικό Συμβούλιο των Κορυσχάδων (14-27 Μαΐου 1944)
«Εθνικό Συμβούλιο ονομάσθηκε το νομοθετικό σώμα που προέκυψε από τις μυστικές εκλογές που διεξήχθησαν στην «Ελεύθερη» και τη σκλαβωμένη Ελλάδα την άνοιξη του 1944 (14-27 Μαρτίου) υπό την αιγίδα της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), κάτω από τη «μύτη» των Γερμανών κατακτητών (στις εκλογές δε συμμετείχε η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη λόγω βουλγαρικής τρομοκρατίας, η Κρήτη και τα νησιά -πλην Εύβοιας και Λευκάδας- όπου δεν έφτασε εγκαίρως η εγκύκλιος της ΠΕΕΑ).
Εκλέχθηκαν 206 εθνοσύμβουλοι (περιλαμβανομένων και 22 βουλευτών της βουλής του 1936 που είχε διαλύσει η δικτατορία της 4ης Αυγούστου) οι οποίοι κάτω από αντίξοες συνθήκες συνήλθαν σε σώμα για τις εργασίες της πρώτης συνόδου, στο χωριό Κορυσχάδες της Ευρυτανίας
«Η ΠΕΕΑ προκήρυξε εκλογές, στις 23  Απριλίου 1944 σ' όλη την Ελλάδα, ελεύθερη και κατεχόμενη, για την ανάδειξη των εκλεκτόρων, που ψήφισαν στις 30 Απριλίου το Εθνικό Συμβούλιο, δηλαδή τη Βουλή της Κυβέρνησης του Βουνού. Στις εκλογές πήραν μέρος όλοι οι Έλληνες πολίτες, άνδρες και γυναίκες, καθώς και οι νέοι πάνω από 18 ετών. Έτσι αναδείχθηκαν οι 202 Εθνοσύμβουλοι…»
Να πούμε καταρχάς ότι η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης, ΠΕΕΑ, ήταν επιτροπή παράνομου κυβερνητικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε αυθαίρετα στην Ελλάδα, λίγους μήνες πριν το τέλος της κατοχής, στις 10 Μαρτίου του 1944, στη Βίνιανη της Ευρυτανίας, με πρωτοβουλία του ΕΑΜ, όχι όμως αποκλειστικά από κομμουνιστές. Σκοπός της ήταν να οργανώσει τη διοίκηση της κατεχόμενης "Ελεύθερης Ελλάδας". Αυτοαποκαλούνταν "Κυβέρνηση του Βουνού". Να σημειώσουμε ότι την εποχή εκείνη "εν ονόματι του ελληνικού λαού" υπήρχαν τρεις κυβερνήσεις, η κατοχική των Αθηνών του Ι. Ράλλη, η επίσημη ελληνική κυβέρνηση του Καΐρου και αυτή η λεγόμενη κυβέρνηση του βουνού, συντελώντας έτσι όχι μόνο στην πλήρη διάσπαση του ελληνικού πολιτικού χώρου, αλλά και στη δημιουργία έντονης, μέχρι εχθρικής, αντιπαλότητας...
 Περισσότερα ΕΔΩ: http://www.evrytanika.com
  ***
ΚΟΡΥΣΧΑΔΕΣ
(Η ώρα του Εθνικού Συμβουλίου)
ΘΑ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ πάντα σαν κορυφαία ώρα στη νεότερη ιστορία μας η 14η του Μάη 1944, η μέρα, που πάνω στα λεύτερα βουνά, στην ανταρτομάνα Ρούμελη, το Εικοσιένα θα αντάμωνε την ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση.
ΕΞΗΝΤΑ-ΟΧΤΩ χρόνια από τότε, που απ' άκρη σ' άκρη της Ελλάδας έφτανε το μήνυμα πως στο μικρό πανέμορφο χωριουδάκι της Ευρυτανίας, Κορυσχάδες, και στο ιστορικό εκείνο σχολείο του, συνήλθε το Εθνικό Συμβούλιο, που είχε συγκαλέσει η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ).
ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ Συμβούλιο, εκλεγμένο από σύσσωμο το λαό της ελεύθερης και της κατεχόμενης Ελλάδας, με μια χωρίς προηγούμενο συμμετοχή του στις εκλογές, παρ' όλες τις δυσκολίες και τις ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες, που επικρατούσαν στις σκλαβωμένες ακόμα περιοχές, οδοιπορούσαν μέρες και μέρες σε κάμπους και βουνά, για να συγκεντρωθούν στο προσδιορισμένο μέρος, εκεί όπου θα συνεδρίαζε.
Περισσότερα ΕΔΩ: http://www1.rizospastis.gr

  ***

Οι εθνοσύμβουλοι της Αιτωλ/νίας ήταν:

Αγρινίου-Τριχωνίδας:
Βάλτου:
  • Π. Καρασεβδάς
  • Κων. Σαρταούρας
Θέρμου:
  • Δημ. Γαλανόπουλος
Μεσσολογγίου:
Ναυπακτίας:
  • Σ. Μασμανίδης
Ξηρομέρου:
  • Βασ. Τσέλιος (Γεροδήμος)
Όλοι οι εθνοσύμβουλοι ΕΔΩ: http://el.wikipedia.org
http://www1.rizospastis.gr

Αχ Πατρίδα μας Γλυκειά!!!

 
«Όταν ένας λαός δεν γνωρίζει την Ιστορία του είναι καταδικασμένος σε Αφανισμό»!
Δεν γνωρίζεις από πού «έρχεσαι», που «είσαι»… και που «πηγαίνεις»!!!
Αυτή η ανάρτησή μας δε φιλοδοξεί να διδάξει αλλά να επισημάνει… να υπενθυμίσει.
Άλλοι ήταν και είναι αρμόδιοι να επιτελέσουν το έργο της διδαχής. Οικογένεια-σχολείο…κοινωνία που δυστυχώς «πλημμελώς επιτέλεσαν το καθήκον τους». Οδυνηρή διαπίστωσή μας, η αμάθεια, η ακόμα χειρότερα η ημιμάθεια, της αξιόλογης Ιστορίας μας, απ’ την πλειονότητα της νέας γενιάς μας…

Δημήτρης Ντόκας