Τις βασικές του πολιτικές κατευθύνσεις και το πλαίσιο δράσης του σε δύο μείζονα ζητήματα διαμόρφωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας στην συνεδρίασή του στον Πύργο: Πρόκειται για το ζήτημα της Ολυμπίας οδού και για το Σχέδιο Ανασυγκρότησης της Ηλείας.
Σε ότι αφορά την Ολυμπία οδό, και μετά την εισήγηση του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη Νίκου Υφαντή, παρενέβη ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας ο οποίος αφού πρώτα χαρακτήρισε το έργο ως «κατ’ εξοχήν αναπτυξιακό» στη συνέχεια εντόπισε τα βασικά του προβλήματα που είναι «το υψηλό κόστος των διοδίων που σχετίζεται με το χαμηλό ποσοστό της δημόσιας συμμετοχής στη δαπάνη κατασκευής του έργου, στα περιβαλλοντικά προβλήματα που κυρίως αφορούν την ανάγκη ανατολικών χαράξεων νότια της Πάτρας και στις περιοχές Καϊάφα και Ζαχάρως καθώς και στην έλλειψη κόμβων και συνδετήριων αξόνων που θα διασυνδέουν τον αυτοκινητόδρομο με χώρους όπως, για παράδειγμα, το λιμάνι του Κατακόλου».
Αναφερόμενος στα τρέχοντα προβλήματα του έργου ο Απόστολος Κατσιφάρας υπογράμμισε ότι η αιρετή Περιφέρεια «δεν είναι διαιτητής ανάμεσα στην κυβέρνηση, τις κοινοπραξίες και τις τράπεζες» ενώ, επίσης, έκανε λόγο για «ωμό εκβιασμό, κυρίως, από το τραπεζικό σύστημα». Ταυτόχρονα σημείωσε τις επιφυλάξεις του απέναντι στο «Δεν πληρώνω» αναφέροντας ότι τελικά από αυτή τη συμπεριφορά ζημιωμένος βγαίνει ο πολίτης. Και κατέληξε τονίζοντας με έμφαση, «δεν θέλω μήτε να σκεφτώ ενδεχόμενο διακοπής των έργων».
Τελικά και ύστερα από αναλυτική συζήτηση το Περιφερειακό Συμβούλιο κατέληξε σε ψήφισμα που καθορίζει τη στάση του οργάνου αλλά και της Περιφερειακής Αρχής. Σύμφωνα με το ψήφισμα δίνεται έμφαση στην ανάγκη συνέχισης του έργου και περαιτέρω ανάπτυξης των εργοταξίων του, στην ακύρωση των απολύσεων, στην επαναπρόσληψη των απολυθέντων και στο σεβασμό των συλλογικών τους συμβάσεων. Επίσης ζητείται η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής του δημοσίου στο κόστος του έργου, η άμεση δραστική μείωση του ύψους των διοδίων και η μελλοντική τους μείωση ιδίως για τους συστηματικούς χρήστες, η ανάγκη των ανατολικών χαράξεων νότια της Πάτρας και στου Καϊάφα, η πρόβλεψη για συνδετήριους κόμβους και οδούς κ.ο.κ.
Το επόμενο θέμα που συζητήθηκε αφορούσε την ανασυγκρότηση της πυρόπληκτης και σεισμόπληκτης Ηλείας. Το θέμα εισηγήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας, ενώ εισαγωγικά τοποθετήθηκαν οι Δήμαρχοι Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος, Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης, Κρεστένων-Ανδρίτσαινας Σάκης Μπαλιούκος και Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς.
Στη δική του παρέμβαση ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας υπογράμμισε κατ’ αρχήν ότι η «Πολιτεία έχει μεγάλα ανοίγματα προς την Ηλεία». Ταυτόχρονα ζήτησε να προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Ηλείας όχι όμως στη μορφή που έχει συνταχθεί αλλά με βάση τις υποδείξεις και τις παρατηρήσεις των φορέων της Ηλείας όπως αυτές αναφέρθηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης. Επί πλέον ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι «στρεφόμαστε κυρίως σε δύο πηγές χρηματοδότησης που είναι το πρώην Ταμείο Μολυβιάτη και το εθνικό αποθεματικό του ΕΣΠΑ» ενώ υπογράμμισε ότι «το Περιφερειακό Συμβούλιο διατυπώνει σήμερα μια πρόταση που ταράζει τα νερά».
Στη συνέχεια και μετά από μια πλήρη και αναλυτική συζήτηση το Σώμα υιοθέτησε την εισήγηση του κ. Καφύρα που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη δέσμευση του 50% των αδιάθετων πόρων του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών και τη διάθεσή τους στην Ηλεία, την άμεση κατάθεση στη Βουλή του Σχεδίου Ανασυγκρότησης της Ηλείας αφού πρώτα ενσωματωθούν οι σχετικές προτάσεις των φορέων του νομού, την ολοκλήρωση της οικιστικής ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων και των σεισμόπληκτων καθώς και μια σειρά από εξειδικευμένες προτάσεις.
Στη συνέχεια τέθηκε σε ψηφοφορία το θέμα της ανάδειξης του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης. Υποψήφιοι ήταν οι Α. Καράβολας, Γ. Βγενόπουλος, Αθ. Κούστας, Απ. Λιούρδης, Β. Μαυροειδής, Δ. Μεσσάρης και Δ. Τραπεζιώτης. Η μυστική ψηφοφορία απέδωσε 32 ψήφους στον Α. Καράβολα, 10 ψήφους στον Αθ. Κούστα, 1 ψήφο στον Δ. Μεσσάρη και ένα λευκό ψηφοδέλτιο ενώ οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης Δυτικής Ελλάδας» απείχαν από τη ψηφοφορία.
Δεδομένου ότι ο νόμος απαιτεί για την εκλογή του Περιφερειακού Συμπαραστάτη την αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 του Σώματος (34 ψήφοι) η ψηφοφορία απέβη άγονη και θα επαναληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στο Μεσολόγγι.
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας