«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Κυριακή, 15 Ιουλίου 2018

Περιοδεία από κλιμάκιο της ΤΕ Αιτωλ/νίας του ΚΚΕ στα Κέντρα Υγείας Αστακού και Μύτικα

Περιοδεία πραγματοποίησε την Πέμπτη, κλιμάκιο της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Νίκο Μωραΐτη, βουλευτή του Κόμματος,  στα Κέντρα Υγείας Αστακού και Μύτικα.


Στη συζήτηση με γιατρούς και νοσηλευτές, καθώς και με ασθενείς αναδείχθηκαν τα ιδιαίτερα και οξυμένα προβλήματα του χώρου της Υγείας, όπως η υποχρηματοδότηση, οι ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, οι απλήρωτες υπερωρίες - εφημερίες, η εντατικοποίηση της δουλειάς, κ.ά. 

βουλευτής του ΚΚΕ διαπίστωσε  τις ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και στα δύο Κέντρα Υγείας, καθώς αν και εξυπηρετούν ολόκληρες περιοχές, που τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνεται ο πληθυσμός με χιλιάδες παραθεριστές, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε πολλές ειδικότητες όπως παιδίατροι κ.α. 
Επίσης το Μικροβιολογικό και το Ακτινολογικό δεν λειτουργούν σε κανένα από τα δύο ΚΥ. Πλέον λειτουργούν ως κέντρα συνταγογράφησης. Στο ΚΥ Αστακού οι εφημερίες βγαίνουν κάτω από την φιλότιμη προσπάθεια του Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού και την συνεννόηση και μεταφορά άλλων γιατρών από τα Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου. Το ασθενοφόρο δεν έχει 24ωρη κάλυψη διότι υπάρχουν μόνο τρείς οδηγοί. Στο ΚΥ Μύτικα οι γιατροί που υπάρχουν αδυνατούν αντικειμενικά να καλύψουν εφημεριακά όλο το μήνα. Επίσης αν και υπάρχει ασθενοφόρο, δεν υπάρχει ούτε ένας οδηγός.
Νίκος Μωραΐτης τόνισε ότι η πολιτική που εφαρμόζει για την Υγεία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και οι προηγούμενες (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), είναι αυτή που έχει οδηγήσει το σύνολο των νοσοκομείων και  κέντρων υγείας σε αδυναμία λειτουργίας και παράδοσή τους στα χέρια των επιχειρηματιών. Η πολιτική που θεωρεί την Υγεία του λαού ''κόστος'', την ώρα που χρηματοδοτεί τους επιχειρηματικούς ομίλους στο χώρο της Υγείας. ''Ανάπτυξη'' στο χώρο της Υγείας σημαίνει κέρδη για τους επιχειρηματίες, φθηνούς εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, και ανεπαρκείς παροχές Υγείας.  Προωθούνται μέτρα που έχουν στόχο την πιο αποτελεσματική υλοποίηση της στρατηγικής της ΕΕ και του κεφαλαίου για τη διαμόρφωση ακόμα πιο φτηνών εργαζομένων, ως προϋπόθεση για να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα και η ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Υπηρετούν την πολιτική της μείωσης του «μη μισθολογικού κόστους», μέσω της περικοπής των δαπανών για την πρόληψη, τη θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

***

 ΕΡΩΤΗΣΗ του ΚΚΕ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Για την εκρηκτική κατάσταση στο Νοσοκομείο Λευκάδας και στην πρωτοβάθμια περίθαλψη υγείας της περιοχής.

Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία συνεχίζει να είναι δραματική, εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής, που συνεχίζει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παίρνοντας τη σκυτάλη από εκεί που την άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Στη Λευκάδα είναι κλειστά από το 2014 όλα τα αγροτικά ιατρεία του νησιού. Το Κέντρο Υγείας Βασιλικής, το οποίο είναι και το μοναδικό σε λειτουργία στο νησί καλύπτοντας τη νότια Λευκάδα, μια περιοχή με χιλιάδες παραθεριστές, εδώ και 3 μήνες δεν έχει νοσηλευτικό προσωπικό στην πρωινή βάρδια (εργάζονται μόνο 4). Οι δύο Γενικοί γιατροί αντικειμενικά αδυνατούν να καλύψουν εφημεριακά όλο το μήνα, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται μια επικίνδυνη κατάσταση για το λαό της περιοχής. Στο συγκεκριμένο Κέντρο Υγεία από τις 22 οργανικές θέσεις γιατρών υπηρετούν μόνο 5. Δεν έχει καθημερινή κάλυψη από ασθενοφόρο λόγω της έλλειψης οδηγών- διασωστών (υπηρετούν μόνο 2). Οι ελλείψεις σε εξοπλισμό και υγειονομικό υλικό είναι καθημερινές. Το κτίριο βρίσκεται σε τραγική κατάσταση και δεν έχει συντηρηθεί από τότε που χτίστηκε.
Στο νησί Μεγανήσι έχει απομείνει ένας μόνο Γενικός γιατρός και ένας στρατευμένος ανειδίκευτος για να καλύψουν υγειονομικά, όλους τους κατοίκους και τους εκατοντάδες παραθεριστές του νησιού. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στο ΠΕΔΥ Λευκάδας όπου υπηρετούν μόνο 2 γιατροί. Το Κέντρο Ημέρας Λευκάδας δεν έχει ψυχίατρο. Παραμένει υποστελεχωμένο, με τον κοινωνικό λειτουργό να έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο εκτελώντας χρέη διοικητικού υπαλλήλου. Ελλείψεις παρατηρούνται και σε υλικά για την λειτουργία του.
Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στο Νοσοκομείο Λευκάδας το οποίο εκτός από το νησί της Λευκάδας εξυπηρετεί και την περιοχή της Βόνιτσας και της Παλαίρου. Οι προσλήψεις που επικαλείται η κυβέρνηση είναι κυρίως ελαστικά απασχολούμενοι (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ, ατομικές συμβάσεις στην καθαριότητα όπου τους χρωστάει το νοσοκομείο ακόμη την περσινή άδεια) σε σημείο να ξεπερνούν το ¼ του συνόλου των εργαζομένων. Οι γιατροί κάνουν από 11-15 εφημερίες το μήνα. Πολλές ιατρικές ειδικότητες είναι μονήρης, άλλες δεν υπάρχουν καθόλου (όπως ρευματολόγος, γαστρεντερολόγος κ.ά). Χαρακτηριστικά από 45 οργανικές θέσεις γιατρών εργάζονται 20 μόνιμοι και 11 επικουρικοί. Από τις 15 θέσεις ειδικευόμενων υπηρετούν μόνο 4, αγροτικοί γιατροί μόνο 3, με αποτέλεσμα να μην τους χορηγούνται τα ρεπό που δικαιούνται μετά από εφημερία. Το ιατρικό προσωπικό έχει εξουθενωθεί από τις συνεχόμενες εφημερίες, δεν μπορεί να πάρει την άδειά του, δεν ξεκουράζεται επαρκώς με τον κίνδυνο ιατρικού λάθους πλέον να είναι ορατός. Δεν υπάρχει γιατρός εργασίας και τεχνικός ασφαλείας, με αποτέλεσμα να μην παίρνονται μέτρα προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων, όπως επιβάλλει η εργατική νομοθεσία.
Το νοσηλευτικό, μαιευτικό, και παραϊατρικό προσωπικό λειτουργεί συστηματικά υπό το καθεστώς της διπλοβάρδιας, με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση. Σε αρκετές περιπτώσεις εργαζόμενοι εξαναγκάζονται σε ωράρια απόγευμα- πρωί- νύχτα, κάτι που απαγορεύεται. Το προσωπικό που στην πλειοψηφία του είναι γυναίκες που εργάζονται πάνω από 25 χρόνια σε κυκλικά ωράρια για μια ακόμη χρονιά δεν θα μπορέσουν να πάρουν τις καλοκαιρινές τους άδειες για λίγη ξεκούραση.
 Η τεχνική υπηρεσία υπολειτουργεί. Πρόβλημα στελέχωσης υπάρχει και στην κουζίνα του νοσοκομείου από τις ελλείψεις με αποτέλεσμα να έχει μετακινηθεί νοσηλευτικό προσωπικό (!) για να καλύψει κενά στη λειτουργία της. Το ίδιο και στο φαρμακείο αφού χρέη βοηθού φαρμακοποιού εκτελεί η τομεάρχης νοσηλευτικής υπηρεσίας.
Ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου έχει ήδη εξαντληθεί από τα μέσα της χρονιάς. Δεν πραγματοποιούνται εδώ και ένα μήνα ορθοπεδικά χειρουργεία λόγω έλλειψης ορθοπεδικών υλικών με τα χρήματα του κωδικού να έχουν μηδενιστεί.
Η κυβέρνησή μεταρρυθμίζει το σύστημα υγείας μεταφέροντας τα βάρη της λειτουργίας των νοσοκομείων στις πλάτες των ασθενών αφού μειώνει ακόμη περισσότερο την κρατική χρηματοδότηση. Στο νοσοκομείο σε σύνολο εσόδων 2,617 εκ. ευρώ το 2018, η κρατική χρηματοδότηση είναι 948 χιλ. ευρώ και τα υπόλοιπα από τις άμεσες πληρωμές των ασθενών και, τις έμμεσες, από τα ασφαλιστικά ταμεία.  
Η λειτουργία της καρδιολογικής κλινικής επιδιώκεται να γίνει αποκλειστικά με ενδοϋπηρεσιακές μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού και χωρίς νέες προσλήψεις απορρυθμίζοντας κλινικές και τμήματα που λειτουργούν ήδη οριακά.
Μέχρι το τέλος του χρόνου σύμφωνα με τις επίσημες εξαγγελίες θα παραδοθεί το νέο νοσοκομείο. Ένα νοσοκομείο δυναμικότητας 120 κλινών πολύ μεγαλύτερο, τριπλάσιο σχεδόν από το σημερινό νοσοκομείο, για το οποίο δεν έχει δρομολογηθεί καμία πρόσληψη για την στελέχωσή του και υπάρχει ο κίνδυνος να πρέπει να λειτουργήσει με το υπάρχον προσωπικό, το οποίο δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών ούτε του σημερινού νοσοκομείου δυναμικότητας 80 κλινών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
·         Τι μέτρα θα λάβει για την πρόσληψη προσωπικού, και για την αύξηση της χρηματοδότησης ώστε να αντιμετωπιστούν τα υπάρχοντα κενά στις υγειονομικές υπηρεσίες του νησιού, που δημιουργούν σοβαρά, και δυνητικά επικίνδυνα, προβλήματα σε ασθενείς και εργαζόμενους;
·         Τι μέτρα θα λάβει για την πλήρωση των κενών που θα μεγεθυνθούν με τη μεταφορά στο νέο νοσοκομείο;


Οι βουλευτές
Νίκος Μωραΐτης
Νίκος Καραθανασόπουλος