«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Έσβησε η πυρκαγιά στο Αφράτο Τριχωνίδας!

Άμεση η Πυροσβεστική επέμβαση για μια ακόμα φορά!

Αξίζει να σημειωθεί, πως και αυτή τη φορά, το πυροσβεστικό του πρώην Δήμου Παραβόλας κατέφθασε άμεσα στην πυρκαγιά, περιορίζοντας αποτελεσματικά την εξάπλωσή της.
Άμεσα και σωτήρια τα αποτελέσματα, γλύτωσε απ’ τις φλόγες μια πανέμορφη δασική περιοχή πέντε χιλιόμετρα πάνω απ’ το χωριό Παραβόλα και ένα περίπου χιλιόμετρο βόρια του μικρού χωριού Αφράτο Τριχωνίδας.
Κάηκαν περίπου δέκα στρέμματα δασικής έκτασης με δέντρα και θάμνους.
Χάρη στην αυταπάρνηση και την συντονισμένη προσπάθεια των Πυροσβεστών, σε δύσβατο πετρώδες έδαφος που δυσχέρανε το έργο της κατάσβεσης, δεν επεκτάθηκε η φωτιά στην παρακείμενη περιοχή με πυκνότερη βλάστηση, για να πάρει ανεξέλεγκτες  διαστάσεις.
Η άπνοια που επικρατούσε, ένα από τα θετικά! Αλλιώς οι παρόμοιες εικόνες ενδεχόμενα θα ήταν πολλαπλάσιες!
Η καταστροφή θα ήταν ανυπολόγιστη αν είχε επεκταθεί η πυρκαγιά, τόσο από τη βόρια και ανατολική πλευρά που υπάρχει πυκνή βλάστηση, του σημείου που εκδηλώθηκε η φωτιά, όσο και στην νότια και δυτική που υπάρχει το πευκόφυτο Δασύλλιο της Παραβόλας, που χρήζει πάντα ιδιαίτερης προστασίας. 
Η φωτιά εκδηλώθηκε από άγνωστη αιτία στις 10:30 π.μ. και από την πρώτη στιγμή επιχειρούσαν μαζί με τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, τέσσερα  υδροφόρα οχήματα, είκοσι πυροσβέστες και δύο αεροσκάφη τύπου «Πετζετέλ» που με συχνές ρίξεις νερού επιτέλεσαν αξιόλογο έργο.
Επιβάλλεται επισταμένη προσοχή και επαγρύπνηση, ο κίνδυνος από την καλοκαιρινή ξηρασία πέρα από όποιες άλλες αιτίες εκδήλωσης πυρκαγιών,  δεν έχει παρέλθει ακόμα.

Δημήτρης Ντόκας