«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Νίκος Μωραΐτης: Αναδασμός στην πεδιάδα του Μόρνου

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ : Αναδασμός στην πεδιάδα του Μόρνου.     

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

        Μεταφέρουμε την οργή και την αγανάκτηση των ιδιοκτητών χωραφιών στην πεδιάδα του Μόρνου και ειδικότερα των κατοίκων του διαμερίσματος Μανάγουλης όπου ανήκει σχεδόν το 80% της αναδασωτέας έκτασης.

Οι κάτοικοι είχαν καταθέσει την διαφωνία τους για το έργο του αναδασμού που συμπεριλάμβανε μόνο τα 6.735 στρέμματα από τα 23.000 που προβλεπόταν αρχικά. Η διαφωνία των κατοίκων στηριζόταν στο ότι αυτό το έργο δεν θα έλυνε προβλήματα, δεν εντάσσονταν σε ένα σχεδιασμό ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής, δεν καταπολεμούσε το κόστος παραγωγής, δεν συνένωνε το μικρό κλήρο γιατί απλά ο μέσος όρος στρεμματικής ιδιοκτησίας είναι 8 στρέμματα και το 80% των ιδιοκτητών έχουν μόνο ένα αγροτεμάχιο. Ένα επιπρόσθετο πρόβλημα είναι ότι εντός της αναδασωτέας έκτασης υπάρχουν αρκετά κτίσματα.

         Δυστυχώς επαληθευτήκαν οι ανησυχίες, οι επιφυλάξεις των αγροτών της περιοχής γιατί μετά από 7 χρόνια το έργο αυτό δεν έλυσε προβλήματα, απεναντίας δημιούργησε. Κάποιοι σήμερα προσπαθούν άρον-άρον να το παραδώσουν στην ουσία, να το φορτώσουν στο ΤΟΕΒ της περιοχής και κατ' επέκταση στις πλάτες των αγροτών με ένα δυσβάστακτο κόστος λειτουργίας 230.000 ευρώ ετησίως, που θα μεγαλώνει αν τα κτήματα μείνουν ακαλλιέργητα.

         Το έργο αυτό παρουσιάζει τεράστιες κατασκευαστικές κακοτεχνίες. Στο δίκτυο άρδευσης, στους τάφρους, στα αποστραγγιστικά έργα, στους οδικούς άξονες εντός του αναδασμού που μετά βίας χωράνε ένα αγροτικό μηχάνημα. Το έργο έγινε χωρίς καμία επίβλεψη, με προχειρότητα, είναι καταφανέστατη η κατασπατάληση των χρημάτων του λαού. Οι κατασκευαστές με την ανοχή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Δήμου, της Περιφέρειας και του ΤΟΕΒ κάνουν στην ουσία πασαλείμματα σε τσιμεντοαύλακες, τάφρους που είναι σουρωτήρια με πίσσα και ρητίνες.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει το Υπουργείο:

    Για την πλήρη αποκατάσταση των κακοτεχνιών και των σοβαρών ελλείψεων.
    Για να μην πληρώσουν οι αγρότες τις συνέπειες αυτών των πολιτικών.

Ο βουλευτής
Νίκος Μωραΐτης