«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023

Ιωάννα Χρυσάκη "Ζωή μου, βάλε εσύ τον τίτλο!"

ΣΥΝΕΥΝΤΕΥΞΗ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Της λογοτέχνιδας Ιωάννας Χρυσάκη Στην  www.prototypia.gr

Κυρία Ιωάννα Χρυσάκη… Από πού είναι η Καταγωγή σας και που δημιουργείτε τώρα;

- Η καταγωγή μου είναι από την γενιά του Μίνωα, από την Κρήτη εξού και το Χρυσάκη, ενώ από την μεριά της μητέρας μου από την Θράκη. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα, όπου ζω και δημιουργώ.

Από πότε ασχοληθήκατε με την Καλλιτεχνική Δημιουργία… και ποιο νομίζετε πως είναι το «Δυνατό» Δημιούργημά σας; (ΥΛΙΚΟ)!

- Από παιδί αλλά το πρώτο μου ποίημα, σε ύφος απαισιόδοξο το έγραψα στα δεκαοκτώ μου σε δανεική γραφομηχανή. Γράφω βιβλία, κυρίως ποίηση, άρθρα, κριτικές, ζωγραφίζω, γράφω τραγούδια, τραγουδώ μα το αριστούργημα της ζωής μου είναι η κόρη μου Σοφία. Το πρώτο μου πνευματικό δημιούργημα είναι μία ποιητική συλλογή, από 75 ποιήματα, με τρία σκίτσα μου με κάρβουνο, 114 σελ., "Ζωή μου, βάλε εσύ τον τίτλο!", από τις εκδόσεις Αγγελάκη...

Άλλη μου μεγάλη αγάπη το τραγούδι. Εμφανίστηκα στο πλευρό του Μέγιστου Αστρινού Ζαχαριουδάκη στη μουσική σκηνή, "Μουσικό Κουτί " στον Κεραμεικό με επιτυχία.

Τι Έχετε σχεδιάσει... και τι προγραμματίσατε για το Άμεσο Μέλλον;

- Έχω ανέκδοτα δύο βιβλία μου : α. Συλλογή διηγημάτων μπονσάι-δοκίμια- αποφθέγματα με τίτλο : "Σκέψεις του Ποδαριού " β. Ημερολόγιο, "Αναμένοντας τον ερχομό σου ". Θα επιθυμούσα να εκδωθούν καθώς και να μελοποιήσω τους στίχους μου, να γίνουν τραγούδια. Θέλω να τραγουδώ να αφιερωθώ σε αυτό από εδώ και στο άμεσο και απώτερο μέλλον. Διότι το τραγούδι αποτελεί μια άμεση επικοινωνία με τα εσώψυχά μας, τον έξω κόσμο και τον Θεό. Ενυπάρχει κάτι θεϊκό, μία έκσταση που ξεπερνάει τα Πάν- τα...δεμένο με την διονυσιακή μελωδία της μουσικής. Όλα γίνονται θεϊκά τα εγκόσμια, αρκεί να βάλουμε ψυχή.

 Έχετε κάτι άλλο να προσθέσετε;

- Ναι έχω να προσθέσω. Αγάπη. Τίποτα χωρίς Αγάπη. Σας ευχαριστώ από καρδιάς για την τιμή.

"Θέλει ψυχή η αγάπη... Θέλει να πέφτεις, να ματώνεις και πάλι να είσαι πρώτος στις επάλξεις, μην τύχει και παρασυρθείς απ' του πολέμου τις σειρήνες και τρομάξεις" !

 Ιωάννα Γ. Χρυσάκη Λογοτέχνιδα - αρθρογράφος

Βιογραφικό Σημείωμα

 Η Ιωάννα Γ. Χρυσάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Διαφήμιση - Δημόσιες Σχέσεις - Marketing & Διοίκηση Επιχειρήσεων. Εργάστηκε ως υπεύθυνη, γραμματεία Διοίκησης σε Εμπορικές και Τεχνικές Επιχειρήσεις. Γράφει ποίηση, λογοτεχνικά κείμενα και άρθρα. Έλαβε πανελλήνιο βραβείο ούσα 16 ετών σε σχολικό διαγωνισμό ποίησης με θέμα ποίηση του Β. Κορνάρου "Ερωτόκριτος και Αρετούσα ". Στις 25-01-2019 τιμήθηκε με το 3ο βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης της UΝΕSCO & Ε.Π.Ο.Κ για την "Παλιννόστηση των Γλυπτών και των Μαρμάρων του Παρθενώνα " με το ποίημα "Ακρόπολη " στο Ζάππειο Μέγαρο. Στις 31-3-2019 έλαβε τιμητική διάκριση στον Πανελλήνιο διαγωνισμό ποίησης του Λογοτεχνικού Συλλόγου "ΛΙΝΟΣ " με το ποίημα της " Νικόλαος Καζαντζάκης". Τον Ιανουάριο του 2021 τιμήθηκε με το Παγκόσμιο Βραβείο Πρωτοτυπίας, από το διεθνή φορέα της ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ με το ποίημά της "Τους ξεγέλασες " στον ποιητικό διαγωνισμό με θέμα "ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ", καθώς και επαίνους συμμετοχής σε διάφορες ποιητικές ανθολογίες το ίδιο έτος. Επιπλέον γράφει κριτικές εντυπώσεις σε διάφορα λογοτεχνικά-επιστημονικά-πολιτιστικά ιστολόγια και στο ηλεκτρονικό κι έντυπο περιοδικό του εκδοτικού οίκου " 'ΑΝΕΜΟΣ", " 'Ανεμος magazine", για τις Εκδόσεις "ΕΛΚΥΣΤΗΣ " και "ΑΠΑΡΣΙΣ " κ.α. Κείμενα και ποίησή της έχουν απαγγελθεί σε ιντερνετικές ραδιοφωνικές εκπομπές λόγου και τέχνης. Έχει δώσει συνεντεύξεις σε εκλεκτούς αρθρογράφους, συγγραφείς και σε ραδιοφωνικούς, τηλεοπτικούς σταθμούς της Ροδόπης και Αθηνών (παρέμβαση - αναφορά στο θέμα της Παιδείας και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ). Έχει συμμετάσχει σε 17 συνολικά Ανθολογίες, 13 Πανελλήνιες και 4 διεθνείς. Έχει μια κόρη τη Σοφία το ωραιότερο δημιούργημα της ζωής της.

Δημήτρης Ντόκας