«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Σάββατο 13 Απριλίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΥΣΣΑ

ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Δ/ΝΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Ο Δήμος Αγρινίου ενημερώνει τους πολίτες του ότι η Περιφέρεια μας έχει ενταχθεί  σε πρόγραμμα παθητικής επιτήρησης της λύσσας για το έτος 2013 σύμφωνα με το οποίο είναι υποχρεωτική η δήλωση όλων των νεκρών ζώων (οικόσιτων και ζώων άγριας πανίδας) για τα οποία υπάρχει η υποψία ότι έχουν προσβληθεί από λύσσα και από τα οποία λαμβάνονται τα κατάλληλα δείγματα για την απομόνωση του ιού.

  Η λύσσα είναι μία  σοβαρή ζωοανθρωπονόσος προς αποτροπή εξάπλωσης της οποίας κρίνεται επιτακτική η λήψη σημαντικών μέτρων προφύλαξης της νόσου...
ως εξής:
ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ
  Κάθε πολίτης οφείλει να αναφέρει στις αρμόδιες αρχές (κτηνιατρικές, δασικές και υγειονομικές Υπηρεσίες) κάθε ύποπτο περιστατικό, ασυνήθιστης συμπεριφοράς, είτε περιπτώσεις όπου κάποιο ζώο δαγκώσει άλλο ζώο ή άνθρωπο. Στην τελευταία περίπτωση και εφόσον πρόκειται για δεσποζόμενο ζώο, εμβολιασμένο ή μη, θα πρέπει να τεθεί σε απομόνωση για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, κάτω από την επίβλεψη κτηνιάτρου, για τυχόν εκδήλωση χαρακτηριστικών συμπτωμάτων. Τέλος εφόσον πρόκειται για αδέσποτο ζώο ακολουθείται η ίδια διαδικασία, αφού προηγουμένως πραγματοποιηθεί σύλληψη αυτού.
 Στην περίπτωση δήγματος (δάγκωμα) ανθρώπου από ζώο συνίσταται η έκπλυση του τραύματος με άφθονο νερό και σαπούνι ή καλύτερα η επάλειψη με διάλυμα ιωδίου ή άλλου αντισηπτικού. Ενώ στη συνέχεια ο πολίτης θα πρέπει να ανατρέξει στο πλησιέστερο νοσοκομείο για αναζήτηση ιατρικής παρακολούθησης.
 Σε όλους τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων σκύλων και γατών άνω των 3 μηνών, επιβάλλεται ο ετήσιος αντιλυσσικός εμβολιασμός, η σήμανση και η καταγραφή αυτών από ιδιώτες κτηνιάτρους.
 Όσον αφορά ιδιοκτήτες κυνηγετικών ή ποιμενικών σκύλων εκτός από την υποχρέωσή τους να εμβολιάσουν και να καταγράψουν τα ζώα τους ( με τη βοήθεια ιδιωτών κτηνιάτρων) καλούνται σε άμεση συνεργασία με θηροφύλακες ή υπαλλήλους Δασαρχείων σε ενδεχόμενο έλεγχο στα διαβατήρια ή βιβλιάρια υγείας. Εφιστούμε την προσοχή στη διακίνηση κυρίως κυνηγετικών και ποιμενικών σκύλων από γειτονικό έδαφος τρίτης χώρας (κάθε ζώο θα πρέπει να φέρει ηλεκτρονική σήμανση και να συνοδεύεται από το διαβατήριο του, στο οποίο θα αποδεικνύεται ο αντιλυσσικός εμβολιασμός τουλάχιστον 21 ημέρες πριν την μετακίνησή του).