«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Ξεκίνησε επίσημα από σήμερα τη λειτουργία του το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου

 Ένα ακόμη  σύγχρονο σχολείο, που συνδυάζει το παραδοσιακό με το σύγχρονο στοιχείο, ξεκίνησε επίσημα από σήμερα τη λειτουργία του.

     Πρόκειται για το 2ο Δημοτικό Σχολείο όπου έγινε αποκατάσταση ζημιών από σεισμούς και ανέγερση νέας πτέρυγας.
      Σήμερα, Τρίτη  8 Απριλίου,  πραγματοποιήθηκε από τη Διεύθυνση του σχολείου τελετή αγιασμού στην οποία παραβρέθηκαν...
εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός, η αντιδήμαρχος κ. Κων/να Κατσαρή και ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Χρήστος Κορδολαίμης.

 Στην τελετή, χαιρετισμό απηύθυναν, ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Πάνος Μποκώρος, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σπύρος Θωμάς Λευτεράτος, ο Σχολικός Σύμβουλος κ. Αλέξης Μαστρογιάννης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων κ. Σπύρος Αδάμης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Ηλίας Λαίνας και ο απερχόμενος Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιώργος Δερβίσης.

 Το υπάρχον διδακτήριο που ανακαινίστηκε, περιλαμβάνει 4 αίθουσες, βιβλιοθήκη, αίθουσα πληροφορικής, εργαστήρια και γραφεία καθηγητών και το νέο διδακτήριο αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα, ισόγειο, υπόγειο, Α΄ όροφο ενώ πραγματοποιήθηκαν  εργασίες ανάπλασης του αύλειου χώρου, δημιουργήθηκαν αθλητικοί χώροι και χώροι πρασίνου. Περιλαμβάνει συνολικά 9 αίθουσες, γραφεία καθηγητών και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων ώστε το σχολικό συγκρότημα να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις.

     Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΠΕΛΛΟΠΟΝΗΣΟΥ-ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ και η συνολική προβλεπόμενη δαπάνη και για τα δύο κτίρια ανέρχεται σε 4.275.000,00 Ευρώ και μετά το συμφωνητικό σε 1.926.000,00 ευρώ.

Ο κ. Μοσχολιός στο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: «Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση παραδίδουμε σήμερα στην εκπαιδευτική κοινότητα και τη νέα γενιά ένα νέο σχολείο. Για μένα είναι πολύ μεγαλύτερη η συγκίνηση γιατί σε αυτό το σχολείο φοίτησα στα μαθητικά μου χρόνια.

    Το νέο συγκρότημα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες σχολικές ανάγκες με το ανακαινισμένο κτίριο που διατηρεί την παράδοση των σχολικών κτιρίων που κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 30 στην πόλη μας και τη νέα πτέρυγα που κατασκευάστηκε στα πρότυπα των σημερινών σχολείων. 
      Τα δύο κτίρια, όπως διαπιστώνουμε είναι αρμονικά συνδεδεμένα χωρίς το νέο να αλλοιώνει το παραδοσιακό στοιχείο.
     Τέτοια έργα σχολικών υποδομών είναι έργα πολιτισμού γιατί οι μαθητές που φοιτούν στο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με την αξιοπιστία της πολιτείας. Όσο καλύτερα λοιπόν ανταποκρινόμαστε στο δικαίωμά τους για σύγχρονα σχολεία, όπως το 2ο Δημοτικό, τόσο καλύτερους και ενεργούς πολίτες διαμορφώνουμε.
     Με τη σημερινή ευκαιρία έχουμε υποχρέωση να αναφερθούμε και να ευχαριστήσουμε όσους βοήθησαν και συνέβαλαν στην κατασκευή αυτού του σχολείου γιατί για την υλοποίηση τέτοιων μεγάλων έργων απαιτείται διαρκής προσπάθεια και συνεργασία από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
     Η μελέτη εκπονήθηκε από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, επί θητείας του κ. Σώκου, ο οποίος ένταξε το έργο της αποκατάστασης του παλιού σχολείου στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, όμως λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών αποφασίσαμε να το εντάξουμε μαζί με τη νέα πτέρυγα στο ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδος, επί θητείας του  κ.Κατσιφάρα.
     Πρέπει, επίσης, να υπογραμμίσω την αμέριστη συμπαράσταση που είχαμε από την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και από τη σημερινή και την προηγούμενη διοίκηση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου, που διεκδίκησε και αγωνίστηκε για αυτό το έργο.
     Θέλω για μια ακόμη φορά να επισημάνω ότι ο αγώνας της Δημοτικής Αρχής για την κατασκευή σχολικών μονάδων είναι καθημερινός και διαρκής και να υπενθυμίσω ότι σε αυτή τη δημοτική περίοδο κατασκευάστηκε το δημοτικό σχολείο Λεπενούς, ενώ είναι σε εξέλιξη η κατασκευή του 7ου και του 19ου Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου Γαβαλούς.
     Παράλληλα είμαστε σε συνεργασία με τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων για την κατασκευή του 7ου Γυμνασίου στο Αγρίνιο και πέντε νηπιαγωγείων».