«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Καταψήφισε το ΚΚΕ την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις ιδιωτικοποιήσεις στην Τοπική Διοίκηση (VIDEO)


Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται το νομοσχέδιο για την κύρωση της από 31-12-2012 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία αποτελεί στην ουσία υλοποίηση του αντιδραστικού θεσμού του «Καλλικράτη», στην κατεύθυνση των αναδιαρθρώσεων, που οδηγεί την Τοπική Διοίκηση στην ιδιωτικοποίηση.
Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης τόνισε πως...
η επίκληση της «διαφάνειας», του «συμμαζέματος» και της «εξοικονόμησης πόρων» από την πλευρά της κυβέρνησης έχει στόχο να χρυσώσει το χάπι από τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που προωθούνται.
Κατήγγειλε πως με τις διατάξεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου διασφαλίζεται η περαιτέρω συρρίκνωση των δαπανών για μια σειρά φορείς και προχωρά παραπέρα το τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε δήμους και περιφέρειες.
Αναφορικά με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και τις τυμπανοκρουσίες της κυβέρνησης περί διασφάλισης της χρηματοδότησής του, ο Ν. Μωραΐτης επισήμανε πως η χρηματοδότηση δεν γίνεται μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά από το Λογαριασμό Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων. «Κάνετε, δηλαδή, αυτό που λέει ο λαός μας, μνημόσυνα με ξένα κόλλυβα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, τονίζοντας πως έχει αναδειχθεί σε παράγοντα συνεχούς υποβάθμισης του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής, αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία και για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς των εργαζομένων στην καθαριότητα. Πρόσθεσε πως αποτελεί πεδίο για την επέκταση της ιδιωτικοποίησης στο δημόσιο τομέα, με την εκχώρηση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων σε επιχειρηματικούς ομίλους. Απηύθυνε κάλεσμα στους εργαζόμενους και το λαό να παλέψουν για κεντρικό εθνικό σχεδιασμό και στα θέματα της διαχείρισης των απορριμμάτων, «που θα σέβεται το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία, τους φυσικούς πόρους, το λαϊκό εισόδημα, μέσα από έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, της λαϊκής οικονομίας, της λαϊκής εξουσίας».
Τέλος, αναφέρθηκε στο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας, το οποίο - όπως είπε - αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα αντιλαϊκά μέτρα που περιλαμβάνονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Πρόκειται για ξεχωριστά μνημόνια μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των άλλων φορέων των δήμων, στα οποία καταγράφονται οι παρεμβάσεις που θα γίνονται σε περίπτωση αποκλίσεων από τους οικονομικούς στόχους. Για τους δήμους, σε περίπτωση απόκλισης στους ισολογισμούς για 2 συνεχόμενα τρίμηνα, προβλέπεται η υποχρεωτική υπαγωγή τους σε προγράμματα εξυγίανσης, κάτι που με τη σειρά του θα οδηγεί σε καρατόμηση στις δαπάνες ακόμα και για τη μισθοδοσία, σε αναστολή προσλήψεων και σε μετατάξεις προσωπικού. Επίσης θα γίνεται παρακράτηση και των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων και της ΣΑΤΑ, υποχρεώνοντας τους Οργανισμούς να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη ακόμα και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας. Επίσης, εισάγονται αυτόματα σε δανεισμό μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και δεσμεύονται τα έσοδά τους για τα επόμενα χρόνια.