«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Ομιλία του κ. Π. Κουρουμπλή στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής

Κατά την πρώτη εξέταση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για την εποπτεία και εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής αφού προηγουμένως χαιρέτισε την απόφαση της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών, για την απόσυρση της διάταξης (άρθρο 48) που περιόριζε τις δυνατότητες αποζημίωσης του Επικουρικού Κεφαλαίου λόγω ηθικής βλάβης ή ψυχικής οδύνης, ανέφερε ότι το υπό συζήτηση νομοσχέδιο αναδεικνύει όχι μόνο την κρίση ρευστότητας αλλά τη βαθιά κρίση φερεγγυότητας που βιώνει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ένα τραπεζικό σύστημα χωρίς κουλτούρα στήριξης του επιχειρείν, με τη λογική της τοκογλυφίας, με συμπεριφορές που κατέστρεψαν θέσεις εργασίας, επιχειρήσεις και οδήγησαν ανθρώπους ακόμα και στην αυτοκτονία.
     Ο κ. Κουρουμπλής επεσήμανε ότι με το παρόν νομοσχέδιο αρχικώς επιχειρείται παρέμβαση στο τρόπο λειτουργίας της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία παρουσιάζει πάρα πολλά κενά από την εποχή του σκανδάλου Κοσκωτά, διότι κι εκείνο το σκάνδαλο θα είχε αποφευχθεί, αν οι εποπτικοί μηχανισμοί της Τραπέζης Ελλάδος ήταν ικανοί να προστατεύσουν τις καταθέσεις των απλών πολιτών και να διασφαλίσουν διαφάνεια στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Επίσης, κάλεσε την Τράπεζα της Ελλάδος να διαβεβαιώσει εάν υπήρξαν φαινόμενα «θαλασσοδανείων», αν δόθηκαν χωρίς εγγυήσεις δάνεια σε φυσικά πρόσωπα, κι εάν τραπεζίτες έλαβαν χωρίς εγγυήσεις δάνεια είτε από δικές του τράπεζες είτε από άλλες, με σκοπό να συμβάλλουν στην αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου. Επίσης τόνισε έντονη είναι η έλλειψη ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, δεδομένου των εγγυήσεων που έλαβε το τραπεζικό σύστημα με την έγκριση της Βουλής.
      Εν συνεχεία ανέφερε ότι εύκολα κανείς αναγνωρίζει ότι με το εν λόγω νομοσχέδιο επιχειρείται  ένα δίκτυο προστασίας των καταθετών, στοχεύοντας στη διαφάνεια ενός αδιαφανούς τραπεζικού συστήματος, το οποίο φέρει μεγάλες ευθύνες για πολλά δεινά που σήμερα βιώνει η ελληνική κοινωνία.
      Επιπροσθέτως ανεφέρθη και στο θέμα της φοροδιαφυγής. Συγκεκριμένα αναφερόμενος στις εταιρείες παράνομου στοιχήματος τόνισε πως από το 2004 που ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος, οι τράπεζες γνωρίζουν ποιοι «παίζουν» παράνομο στοίχημα διότι η συμμετοχή στο διαδικτυακό στοίχημα προϋποθέτει καταβολή ποσού μέσω κάρτας. Κατά συνέπεια το οικονομικό επιτελείο θα μπορούσε να ελέγξει εάν κάποιος δικαιολογείται να στοιχηματίζει «υπέρογκα ποσά» βάση του εισοδήματός του. 
    Εν συνεχεία τόνισε πως πρέπει να αποσαφηνιστούν οι ευθύνες που πρέπει να υπάρχουν σε στελέχη, μάνατζερ και τραπεζίτες, που τυχόν θα υπερβούν  τους κανόνες  που ορίζουν τον τρόπο δανειοδότησης, ώστε να αποφευχθεί το μέχρι σήμερα σκανδαλώδες φαινόμενο των «θαλασσοδανείων». Επίσης, ανέφερε θα πρέπει να προβλεφτεί ένα θεσμικό πλαίσιο για να μην οδηγηθούμε στη δημιουργία τραπεζικών ολιγοπωλίων καταστρατηγώντας τον υγιή ανταγωνισμό.
    Κλείνοντας ο κ. Κουρουμπλής εξέφρασε την αγωνία του για τη διασφάλιση του προσωπικού των τραπεζών.  Συγκεκριμένα ερώτησε τι θα συμβεί με τους  εργαζόμενους  τραπεζών  που αρθεί η άδειά τους και ορισμένα τμήματα λειτουργίας τους μεταβιβαστούν στο νέο φορέα και εάν  εξασφαλίζεται όλο αυτό το εργασιακό καθεστώς και σε επίπεδο ποιοτικών χαρακτηριστικών.  Πρέπει, επεσήμανε, να ληφθούν απαραιτήτως υπόψη οι σοβαρότατες κοινωνικές διαστάσεις του ζητήματος της απασχόλησης σε μια περίοδο που η ανεργία στη χώρα μας έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις.