«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021

Κανείς εργαζόμενος χωρίς Δώρο Χριστουγέννων!

Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Αιτωλοακαρνανίας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κανείς εργαζόμενος χωρίς Δώρο Χριστουγέννων!

Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε μάρτυρες της σκληρής πραγματικότητας που βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς από την ασυδοσία των εργοδοτών, μιας και η 21η Δεκέμβρη 2021 ήταν η τελευταία μέρα για την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους του Ιδιωτικού Τομέα. Δυστυχώς όμως και φέτος διάφορες επιχειρήσεις δεν κατέβαλαν το δώρο Χριστουγέννων όπως όφειλαν.

Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις οι εργοδότες αφού το πληρώνουν κανονικά, ακολουθούν την τακτική ότι «πρέπει» το δώρο Χριστουγέννων να επιστραφεί στον εργοδότη. Τα επιχειρήματα που ακούμε πολλά...

Είτε «δεν είναι βιώσιμο για την επιχείρηση», είτε «αυτή ήταν η συμφωνία μας» , ή «ότι παντού έτσι γίνεται» και άλλα πολλά. Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν το εξής. Τα επιδόματα εορτών είναι κομμάτια του μισθού μας, τα οποία δεν χαρίστηκαν αλλά κατακτήθηκαν με αγώνες.Το Δώρο Χριστουγέννων, όπως και του Πάσχα και το Επίδομα Άδειας, είναι υποχρεωτικά για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και έπρεπε να είχε δοθεί μέχρι στις 21 Δεκέμβρη.

Συγκεκριμένα για το κλάδο μας, που η πλειοψηφία είμαστε  ωρομίσθιοι εργαζόμενοι, ο υπολογισμός του δώρου γίνεται ως εξής. Διαιρείται ο αριθμός των αποδοχών που έλαβε ο εργαζόμενος από 1/5-31/12 με τον αριθμό των ημερών που εργάσθηκε στο διάστημα αυτό. Επί του ποσού αυτού υπολογίζεται ο αριθμός των ημερομισθίων που αναλογούν στον εργαζόμενο.

Όσοι εργάζονται εκ περιτροπής, δηλαδή λιγότερες ημέρες από 5 ημέρες την εβδομάδα ή 6 για όσους εργάζονται επί 6ήμερο, δικαιούνται δώρο που αντιστοιχεί σε 1 ημερομίσθιο για κάθε 8 ημερομίσθια που πραγματοποίησε κατά τη χρονική αυτή περίοδο Μαΐου – Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζουμε ότι:

·         Εργαζόμενοι και σωματεία μπορούν να υποβάλουν κατευθείαν μήνυση σε Αστυνομικό Τμήμα και να ζητήσουν τη δίωξη του εργοδότη με την αυτόφωρη διαδικασία (μέσα σε 48 ώρες).

·         Συμφωνία για μη καταβολή δώρου ή παραίτηση του εργαζόμενου από το δικαίωμα δώρου είναι άκυρη

Η οργάνωση των εργαζομένων, η ενότητα όλων των συναδέλφων, στα Φροντιστήρια Μέσης  Εκπαίδευσης και Ξένων Γλωσσών, στα Κέντρα Μελέτης, στα ΚΔΑΠ, στα ΙΕΚ, τα Ιδιωτικά Σχολεία και όλους τους χώρους της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, είναι η δική μας δύναμη. Το σωματείο είναι το κοινό μας σπίτι. Μόνο συλλογικά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την εργοδοτική αυθαιρεσία, την αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων, να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας στην μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή.

Κανείς συνάδερφος δεν πρέπει να επιτρέψει την μη καταβολή του Δώρου και να χάσει τα λεφτά του. Καλούμε όλους τους συναδέλφους που τους ζητήθηκε η επιστροφή του δώρου να έρθουν σε επαφή με το σωματείο μας. Μέσα από τη μαζικοποίηση του σωματείου μας και τη συλλογική δράση θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας.

 

Το Δ.Σ. του Σωματείου sielaitol21@gmail.com