«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ...

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας πραγματοποιήθηκε σήμερα (Τετάρτη 27 Μαΐου 2009) ευρεία συνάντηση εργασίας με τη συμμετοχή όλων των φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα παραγωγής και επεξεργασίας κρέατος (σφαγεία-τεμαχιστήρια και παρασκευαστήρια προϊόντων κρέατος), συλλογής και επεξεργασίας γάλακτος (κέντρα συλλογής γάλακτος-τυροκομεία).
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η προετοιμασία για τον επικείμενο έλεγχο που θα διεξαχθεί στη χώρα μας (22/6 – 3/7/2009) από κοινοτικούς εμπειρογνώμονες και κτηνιάτρους επιθεωρητές οι οποίοι θα εξετάσουν το κατά πόσο τηρείται το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των εγκαταστάσεων και που αποβλέπει στην παραγωγή, διακίνηση και εμπορία προϊόντων κατάλληλων από υγειονομικής πλευράς και ασφαλούς ποιότητας για την Δημόσια Υγεία.
Ακόμη ένας στόχος του κοινοτικού ελέγχου είναι να κριθεί και να αξιολογηθεί η αξιοπιστία των ελέγχων που γίνονται και που πρέπει να γίνονται στη χώρα μας.
Στη συνάντηση από τα στελέχη της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής δόθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες οι οποίες κωδικοποιημένες είναι οι εξής:
Ι) Υποδομή και εξοπλισμός
Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην συντήρηση, καθαριότητα, εξωραϊσμό των εγκαταστάσεων σε ότι αφορά τους χώρους παραλαβής παραγωγής, αποθηκευτικούς και χώρους αποστολής καθώς και στον εξοπλισμό αυτών. Ειδικότερα:
Τακτοποίηση, καθαριότητα και τήρηση συνθηκών υγιεινής στον περιβάλλοντα χώρο.
Τακτοποίηση, καθαριότητα και τήρηση συνθηκών υγιεινής σε όλους τους αποθηκευτικούς χώρους ( ΄α και ΄β υλών, υλικών συσκευασίας, ψυκτικών θαλάμων).
Τήρηση υγειονομικών απαιτήσεων και σχολαστική καθαριότητα στους χώρους παραγωγής, απομάκρυνση αντικειμένων που δεν σχετίζονται με την παραγωγική διαδικασία.
Σχολαστική καθαριότητα του εξοπλισμού, διάκριση καθαρών σκευών και μη στο χώρο πλύσης τους.
Τήρηση προγράμματος απολύμανσης χώρων κι εξοπλισμού, αποστειρωτήρες σε λειτουργία, στη σωστή θερμοκρασία.
Συντήρηση χώρων (φθορές δαπέδων, τοίχων, ορόφων, παραθύρων, πορτών), καλή στεγανοποίησή τους, συντήρηση εξοπλισμού και σκευών (οξειδώσεις), καλή λειτουργία συστήματος εξαερισμού (αποφυγή συμπύκνωσης υδρατμών, καθαρά φίλτρα προστασίας).
Τακτοποίηση αποδυτηρίων, διακριτός χώρος αποθήκευσης καθαρού και ακάθαρτου ιματισμού και τήρηση προδιαγραφών για τους χώρους υγιεινής.
ΙΙ) Προσωπικό με κατάλληλη ένδυση και υπόδηση, με βιβλιάρια υγείας σε ισχύ και ελεγχόμενη μετακίνηση στους χώρους της εγκατάστασης.
Εξασφάλιση προμήθειας ΄α υλών από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις – τήρηση κριτηρίων νωπού γάλακτος, τεκμηρίωση της καταλληλότητας βοηθητικών υλών και υλικών συσκευασίας.
Τήρηση ορθών αποθηκευτικών πρακτικών.
Καταγραφή θερμοκρασιών ψυγείων και χώρων όπου απαιτείται.
Εφαρμογή προαπαιτούμενων προγραμμάτων και τήρηση των σχετικών αρχείων καθαρισμού-απολύμανσης, εντομοκτονίας-μυοκτονίας με χρήση εγκεκριμένων συσκευασμάτων.
Αποτελεσματική διαχείριση απορριμμάτων.
Ορθή διαχείριση υποπροϊόντων.
Έλεγχος νερού δημοσίου δικτύου από σημεία υδροδοσίας της εγκατάστασης και σε περίπτωση χρήσης νερού γεώτρησης έλεγχος μικροβιολογικών και χημικών παραμέτρων.
Εφαρμογή στην πράξη των διαδικασιών που περιγράφονται στο σύστημα HACCP.
Παρακολούθηση και τεκμηρίωση των κρίσιμων σημείων και των απλών σημείων ελέγχου και διορθωτικές ενέργειες σε περιπτώσεις αποκλίσεων από τα κρίσιμα όρια.
Ορθές διαδικασίες αποθήκευσης υλικών συσκευασίας.
Έλεγχος διαχείρισης σήματος αναγνώρισης.
Έλεγχος ορθής επισήμανσης προϊόντων.
Εφαρμογή επαρκούς ιχνηλασιμότητας στη πράξη (προμηθευτές ΄α και ΄β υλών-αποδέκτες τελικών προϊόντων).
«Υπάρχει καλό κλίμα και πνεύμα συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων .
Σήμερα τόσο οι συνθήκες σφαγής των ζώων όσο και η διάθεση των αποβλήτων των σφαγείων δεν συγκρίνονται με ότι επικρατούσε τα τελευταία χρόνια. Είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση.
Η περισυλλογή του γάλακτος γίνεται σήμερα με πολύ καλύτερους όρους υγιεινής και ασφάλειας απ΄ ότι στο παρελθόν όπως και η συσκευασία και η διάθεση των προϊόντων.
Πρέπει όμως να επιμείνουμε περισσότερο σε ποιοτικά, ασφαλή και υγιεινά προϊόντα ώστε να υπερασπισθούμε την τοπική μας οικονομία και τον μόχθο των παραγωγών μας.
Η Νομαρχία και οι υπηρεσίες της έχουν αναλάβει όλες τις υποχρεώσεις που τις αναλογούν. Θα πρέπει να τις αναλάβουν και όλοι όσοι είναι εμπλεκόμενοι σ΄ αυτή την παραγωγική διαδικασία γιατί οι μέρες είναι δύσκολες», επεσήμανε, κατά την τοποθέτησή του ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Θύμιος Σώκος.
Στη συνάντηση, εκτός των άλλων, πήραν μέρος η αντινομάρχης κ. Έφη Στεργίου-Λαχανά, ο δήμαρχος Αμφιλοχίας και πρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Αποστόλης Κοιμήσης, ο Διευθυντής της Περιφερειακής Διεύθυνσης του Ε.Φ.Ε.Τ. κ. Νίκος Πανάκιας, η Διευθύντρια της Κτηνιατρικής κ. Αντιγόνη Κοτσώρη με άλλα στελέχη της υπηρεσίας, εκπρόσωποι δήμων κ.λ.π.