«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 7 Μαρτίου 2023

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ Ε.Κ.Α. ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΜΑΡΤΗ ΩΡΑ 12:00 ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΉ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ

ΕΝΩΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ & ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΣΥΝΑΦΗ ΕΠΑΓ/ΤΑ Ν. ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ

 

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

 

ΠΑΝΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΜΑΡΤΗ

 

ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ & ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ ΓΝΩΣΤΟΙ

ΠΟΤΑΜΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΝΙΞΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΟΡΓΗ

 

Συνάδελφοι οικοδόμοι, εργαζόμενοι στις Κατασκευές, άνεργοι, μετανάστες,

Η Ομοσπονδία μας σε έκτακτη συνεδρίασή της αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης Πανοικοδομικής Πανελλαδικής απεργίας την Τετάρτη 8 Μάρτη...

Η οργή που νιώθει ο λαός της χώρας μας, μετά το έγκλημα που σημειώθηκε στα Τέμπη και η τεράστια συγκέντρωση εργαζομένων και νεολαίας στο Σύνταγμα, ανοίγουν το δρόμο για την κλιμάκωση του αγώνα, ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους για τους αδικοχαμένους συναδέλφους σιδηροδρομικούς και τους δεκάδες νέους συνανθρώπους μας.

Το «ποτέ ξανά», που όλοι λέμε, για να γίνει πράξη πρέπει να αναδειχτεί η αιτία της καταστροφής.

Είναι ξεκάθαρο, ότι το κέρδος σκοτώνει. Όσο η προστασία της ζωής θα λογίζεται ως κόστος, τόσο θα μετράμε τραγωδίες.

Αποδεικνύεται με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, ότι το ξεπούλημα των υποδομών της χώρας σε ιδιώτες υποβάθμισε περαιτέρω τις παρεχόμενες υπηρεσίες, εξαφάνισε την ασφάλεια των εργαζομένων και του λαού που τις χρησιμοποιεί. Αυτές είναι οι συμφωνίες και οι «υποχρεώσεις» στα πλαίσια της ΕΕ.

Υπόλογοι είναι όλοι αυτοί που κυβέρνησαν τα τελευταία 30 χρόνια, που σταδιακά έφεραν το σιδηρόδρομο σε αυτά τα τραγικά αποτελέσματα. Είναι η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, που τώρα υποκριτικά χύνουν «κροκοδείλια δάκρυα» και κάνουν πως δεν ξέρουν τίποτα για το έγκλημα.

Είναι ένοχοι! Η πολιτική τους εγκληματεί απέναντι στη ζωή μας.

Στην Ελλάδα του 2023, του επιτελικού κράτους και της ψηφιακής μετάβασης, υπάρχουν πολλοί τρόποι να χαθείς άδικα. Από τρένα τυφλά, από λεωφορεία χρέπια, από πλοία καρυδότσουφλα, από σχολεία ετοιμόρροπα, αλλά και χώρους εργασίας, όπου κάθε 4 μέρες έχουμε και ένα θανατηφόρο εργατικό έγκλημα.

Για τους κυβερνώντες, παλιούς και σημερινούς, την μεγαλοεργοδοσία, όλα δικαιολογούνται από την «κακιά στιγμή», από τη «στραβή» που έτυχε στη βάρδιά τους, από το «ανθρώπινο λάθος» που είναι βολικές δικαιολογίες για να κρυφτούν οι δικές τους μεγάλες ευθύνες.

Καλούμε όλη την εργατική τάξη να ξεσηκωθεί να απαιτήσει δικαιοσύνη. Αυτή τη δικαιοσύνη, δεν μπορούν να την δώσουν οι ΕΔΕ στις εταιρίες, που θεωρούν κόστος την ασφάλεια των εργαζόμενων και των επιβατών. Δεν μπορεί να την δώσουν οι επιτροπές της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης οι οποίοι γνώριζαν τις ελλείψεις στην ασφάλεια και τις θεωρούσαν θεμιτές στα πλαίσια του ανταγωνισμού. Γνωρίζουμε καλά από την πείρα μας τι πόρισμα τους έχουν παραγγείλει οι ένοχοι να βγάλουν. Ούτε οι δικαστές οι οποίοι έβγαζαν παράνομες τις απεργίες των συνδικάτων που θέλανε να απεργήσουν για μέτρα υγείας και ασφάλειας.

Η εργατική τάξη, ο λαός, να πάρουν  θέση και να δυναμώσουν την αντίσταση τους απέναντι σε ένα σύστημα που ξεχειλίζει από παντού η βρώμα του σάπιου, του ξεπερασμένου. Πάνω σε αυτό τον διαρκή αγώνα, θα καταφέρνουμε να επιβάλλουμε μέτρα προστασία της ζωής μας.

Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει η φωνή μας:

«Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό» και να επιβάλλει αυτό που έχουμε ανάγκη για το σήμερα και για το μέλλον των οικογενειών μας.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ Ε.Κ.Α. ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΜΑΡΤΗ ΩΡΑ 12:00

ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΉ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

***

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ 8 ΜΑΡΤΗ, ΠΛΑΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

«Η ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας καλεί τους Αγροτικούς Συλλόγους, κάθε αγρότη και κτηνοτρόφο να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις στις 8 Μάρτη, πλάι με όλους τους εργαζόμενους.

Συμμετέχουμε όλοι στη συγκέντρωση στο Αγρίνιο στις 12 το μεσημέρι, για να στείλουμε μήνυμα αλληλεγγύης στις οικογένειες των θυμάτων, να στείλουμε μήνυμα καταδίκης του εγκλήματος στα Τέμπη και της πολιτικής που το προκάλεσε, να απαιτήσουμε να φτάσει το "μαχαίρι στο κόκαλο" και να αποδοθούν σε όλους όσοι πρέπει οι ευθύνες.

Η τραγωδία στα Τέμπη δεν ήταν κάτι που ήρθε από το πουθενά. Εδώ και καιρό υπήρχαν ενδείξεις ότι έχει διαμορφωθεί μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση στις σιδηροδρομικές μεταφορές, τόσο για τους επιβάτες όσο και για τους εργαζόμενους. Υπήρχαν πολυάριθμες προειδοποιήσεις από τους εργαζόμενους ότι ήταν θέμα χρόνου να συμβεί ένα πιο σοβαρό ατύχημα, οι οποίες προφανώς και αγνοήθηκαν από την κυβέρνηση και την εταιρεία.

Ήταν ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα, έργο όλων των κυβερνήσεων ως αποτέλεσμα της πολιτικής "απελευθέρωσης" των συγκοινωνιών, της πολιτικής που στο βωμό του κέρδους των "λίγων", θυσιάζει τις ανάγκες, ακόμα και τις ζωές των "πολλών", της πολιτικής που οδήγησε στον κατακερματισμό του σιδηρόδρομου προκειμένου οι επιχειρηματικοί όμιλοι να εκμεταλλεύονται τα "κομμάτια" που φέρνουν κέρδος.

Χαιρετίζουμε και στηρίζουμε τις πολύμορφες συγκινητικές εκδηλώσεις των σωματείων και των άλλων μαζικών φορέων του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας, ενώνουμε και τη δική μας φωνή μαζί τους, απαιτώντας να μην υπάρχει καμία ανοχή και καμία συγκάλυψη για το έγκλημα στα Τέμπη.

Θύματα του εγκλήματος των Τεμπών θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε από εμάς, το δικό μας παιδί. Έχουμε χρέος και καθήκον αυτό το έγκλημα να μη συγκαλυφθεί, έχουμε χρέος και καθήκον αυτό το έγκλημα να μην ξεχαστεί μέσα στη σιωπή και την απραξία. Έχουμε χρέος, καθήκον και ευθύνη το έγκλημα αυτό να μην ξανασυμβεί.

Γιατί εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές, αυτοί μετράνε κέρδη και ζημιές.»

 

***

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ Ι.Κ.Α. ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ

Ελ. Βενιζέλου 13 ΑΓΡΙΝΙΟ ΤΗΛ : 26410 22325 -  FAX : 26410 46515 email : ekagrin@otenet.gr

Πληροφορίες  : 697 669 9822

Αγρίνιο 06 - 03-2023

 

Δελτίο τύπου

 

Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Αιτωλοακαρνανίας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, της τραγικής τραγωδίας των Τεμπών από την σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών.

Ζούμε μέρες ανείπωτης  θλίψης και οργής για το πώς είναι δυνατόν  να χάνονται τόσες  ανθρώπινες ζωές  με αυτόν τον τραγικό τρόπο.

Δεν χρειάζεται πολύ σκέψη για τους ενόχους. Οι ευθύνες για την κυβέρνηση είναι εγκληματικές. Αυτό γίνεται  φανερό,  από τις πάμπολλες καταγγελίες, διαμαρτυρίες, επισημάνσεις και προειδοποιήσεις  συνδικαλιστών από τον χώρο, για την παντελή έλλειψη των απαιτούμενων συστημάτων ασφαλούς διέλευσης των αμαξοστοιχιών. 

Την ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων ξεκίνησε το 2017  η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με σύμβαση παραχώρησης στη γνωστή Ιταλική εταιρία.  Τη σύμβαση αυτή, στην συνέχεια επικύρωσε η κυβέρνηση της Ν.Δ. Το κράτος λοιπόν έχει συνέχεια, το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δύο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Γι’ αυτό  οι σωστές επισημάνσεις και οι απαιτήσεις, συνδικάτων, των εργαζομένων και του λαού που απαιτούν δημόσιες, φτηνές σιδηροδρομικές μεταφορές, με σύγχρονα μέτρα ασφαλείας, με πρόσληψη προσωπικού με κατάλληλη εκπαίδευση πιστοποίηση,  πετιούνται από τους κυβερνώντες στον κάλαθο των αχρήστων γιατί αυτό απαιτούν τα αιματοβαμμένα κέρδη τους.  Αυτοί όλοι είναι υπόλογοι γι’ αυτή την τραγική κατάσταση και πρέπει τώρα να απολογηθούν.

Απαιτούμε να υπάρξει πλήρης διερεύνηση  των αιτιών αυτής της  τραγωδίας. Γι’ αυτό και σαν συνταξιούχοι θα στηρίξουμε  την εικοσιτετράωρη απεργία του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου , την Τετάρτη 08 Μάρτη 2023 , καλώντας τους συνταξιούχους σε μαζική συμμετοχή  και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο Αγρίνιο στην κεντρική πλατεία.  

 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ