«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Ενημέρωση από το δήμο Αγρινίου

ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ RAPID TEST

Με μεγάλη προσέλευση εξελίσσεται η διενέργεια RapidTests για τον  Covid-19 στην είσοδο του Δημαρχείου Αγρινίου (Χαριλάου Τρικούπη 10).

Η διαδικασία ξεκίνησε στις 8:30 π.μ. και θα συνεχιστεί  έως  τις 14:00 μ.μ. σε συνεργασία του  Δήμου Αγρινίου με την  3η ΤΟΜΥ Αγρινίου.

«Είναι στενή η συνεργασία του Δήμου με  τα στελέχη του  ΕΟΔΥ  ώστε να πραγματοποιούνται αυτοί οι απαραίτητοι έλεγχοι. Συνεχίζουμε τις πρωτοβουλίες. Είναι κρίμα να...

ακυρώσουμε τώρα την προσπάθεια που όλοι μαζί κάνουμε. Ξέρω ότι είναι δύσκολο. Χρειάζεται όμως λίγη υπομονή για να μείνουμε ασφαλείς και να κερδίσουμε πίσω την ζωή μας. Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό και χαλάρωση. Πρέπει όλοι να τηρούμε τα μέτρα» ανέφερε σχετικά ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσέρχονται τηρώντας αυστηρά  τα προτεινόμενα μέτρα προστασίας (μάσκα, διατήρηση αποστάσεων ασφαλείας) και να προσκομίζουν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ το ΑΜΚΑ τους, διευκολύνοντας το έργο της ΚΟΜΥ (Κινητών Ομάδων Υγείας).

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

***

Ξεκινούν οι αιτήσεις για τον Δημοτικό Λαχανόκηπο Αγρινίου

Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά ο Δήμος Αγρινίου, λειτουργεί και φέτος τον Δημοτικό Λαχανόκηπο, ο οποίος εντάσσεται στις κοινωνικές του δράσεις και προσκαλεί τους  δημότες του που ενδιαφέρονται να καλλιεργήσουν το δικό τους κηποτεμάχιο, να υποβάλουν  την αίτηση-δήλωση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στα γραφεία του Δημοτικού Λαχανόκηπου.Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων-δηλώσεων για παραχώρηση κηποτεμαχίουξεκινά την 1 Μαρτίου και ολοκληρώνεται στις 19 Μαρτίου.

Ο Δημοτικός Λαχανόκηπος αναπτύσσεται σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός του αστικού  ιστού, στην περιοχή «Γιαννούζι», σε έκταση 10 περίπου στρεμμάτων, με προδιαγραφές οι οποίες ανταποκρίνονται στις αρχές της αστικής γεωργίας. Διαμορφώνονται 85 κηποτεμάχια, έκτασης 60-70 τμ και οι καλλιέργειες που αναπτύσσονται τυγχάνουν της καθημερινής επιστημονικής υποστήριξης των γεωτεχνικών του Τμήματος Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου έτσι ώστε, πέραν των άλλων, να διασφαλίζεται και ο βιολογικός τους χαρακτήρας.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι κάτοικοι του Δήμου Αγρινίου και κατά προτεραιότητα οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Οι ωφελούμενοι δεν υφίστανται καμία οικονομική επιβάρυνση για τη συμμετοχή τους στην δομή του Δημοτικού Λαχανόκηπου, τους παραχωρείται δωρεάν από ένα κηποτεμάχιο, για το χρονικό διάστημα της φετινής καλλιεργητικής περιόδου, φυτώρια, νερό άρδευσης, καθώς  και όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός που απαιτείται για την φροντίδα των καλλιεργειών. 

Μοναδική υποχρέωση των ωφελουμένων δημοτών είναι η διάθεση του 10% των παραγομένων προϊόντων στο Κοινωνικό Παντοπωλείου του Δήμου Αγρινίου καθώς και η εφαρμογή του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Λαχανόκηπου.

Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα υποβάλλονται στα γραφεία του Δημοτικού Λαχανόκηπου, του Τμήματος Αγροτικής Παραγωγής της Δ/νσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Αγρινίου. στην περιοχή «Γιαννούζι Αγρινίου», από 1/3/2021 έως 19/3/2021, τις εργάσιμες ημέρες, από 8:00 έως 15:00.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά  είναι:

-Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας

-Εκκαθαριστικό τελευταίου οικονομικού έτους

-Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης

Περισσότερες πληροφορίες δίνονται στο Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής  (Τηλ. επικοινωνίας: 26413-60581, 26413-63454-55 και email: dtoa@agrinio.gr)

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

***

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

 

 «Πέντε λεπτά  κακής δημοσιότητας είναι η μοναδική προσφορά  στον τόπο σας;»

 

Ο Δήμαρχος Αγρινίου  Γιώργος Παπαναστασίου σχετικά με τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου διευκρινίζει τα εξής:

«Αναφορικά με συγκεκριμένα αιτήματα, κυρίως σε ό,τι αφορά τους κοινόχρηστους χώρους,  θα ήθελα να εξηγήσω, για μια ακόμη φορά, το ιδιοκτησιακό καθεστώς που διέπει  τις εργατικές κατοικίες. 

Σύμφωνα με  ΦΕΚ του 1976, στον Γενικό Κανονισμό Συνιδιοκτητών Οικισμού,ορίζεται  με σαφήνεια ότι οι κοινόχρηστοι χώροι (πράσινο, πλατείες, πεζοδρόμια, οδοί , αίθουσες συγκεντρώσεως, παιδικές χαρές κτλ) των εργατικών κατοικιών ανήκουν στον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (νυν ΟΑΕΔ). Σύμφωνα δε, με το συγκεκριμένο ΦΕΚ, τη μέριμνα για τη συντήρηση των κοινόχρηστων χώρων έχει η Γενική Συνέλευση των επιμέρους διαχειριστών των εργατικών κατοικιών.

Προκύπτει  λοιπόν ότι ο Δήμος Αγρινίου, όπως και όλοι οι Δήμοι της Χώρας,προχωρά,  αποκλειστικά και μόνο,  σε παρεμβάσεις συντήρησης  από την αυτεπιστασία αν και δεν υποχρεούται καθώς δεν είναι στην αρμοδιότητα του.

Η Δημοτική Αρχή, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας έχει προβεί σε μια σειρά εργασιών, συντηρήσεων και παρεμβάσεων. Δυστυχώς δεν μπορούμε να εντάξουμε έργα εντός των περιοχών αυτών γιατί δεν ανήκουν ιδιοκτησιακά στον Δήμο  Αγρινίου.

Στον αντίποδα εγκαλούμαστε γιατί δεν κάνουμε έργα εκεί που δεν έχουμε καμία δικαιοδοσία. Πόσο λογικό μπορεί να ακούγεται αυτό το επιχείρημα ;

Επειδή όμως έχουμε  αντιληφθεί  το πρόβλημα, σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Δυτ Ελλάδας, αναζητούμε κάθε  νόμιμη λύση (τροποποίηση,  μετατροπή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των εργατικών κατοικιών, προγραμματική σύμβαση με ΟΑΕΔ) προκειμένου να είναι δυνατή η ένταξη και χρηματοδότηση έργων εντός των εργατικών κατοικιών.

Επιδίωξη και προτεραιότητα μου είναι να απαντάμε τα ερωτήματα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτός είναι ο θεσμικός χώρος  αλλά, αν μου επιτρέπεται, και το σπίτι μας.

Προσωπικά, δεν θα τολμούσα ποτέ να χαρακτηρίσω το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου κατώτερο των περιστάσεων. Εάν το πίστευα αυτό,  δεν θα δεχόμουν να συμμετέχω. Για την ακρίβεια πιστεύω ότι η απαξίωση έρχεται όταν κάποιος εκφράζεται προσβλητικά  για το θεσμό  που υπηρετεί.

Απορώ λοιπόν με το θράσος αιρετών οι οποίοι εμφανίζονται στο Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς να γνωρίζουν τα θέματα που απασχολούν τον δήμο ή τα έργα που είναι σε εξέλιξη  και κατόπιν συνεδριάσεως κουνούν το δάκτυλο παραδίδοντας μαθήματα δημοκρατίας.

Αναρωτιέμαι αν , όλα αυτά, γίνονται για πέντε λεπτά  κακής δημοσιότητας; Αυτή  είναι η μοναδική προσφορά  στον τόπο σας;

Η Δημοκρατία απαιτεί πρώτα απ΄όλα γνώση.   Η κ. Σταρακά έχει,  πολλές φορές,  πιαστεί «αδιάβαστη» για μεγάλα ζητήματα της πόλης.  Δεν μπορεί  να αγνοεί τις εξελίξεις που αφορούν  τις Αποθήκες Παπαστράτου ή τα έργα της ΒΑΑ  ή να μην γνωρίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εργατικών κατοικιών.

Επειδή λοιπόν  κατηγορήθηκα,ελλείψει άλλης αντιπολίτευσης, για φραστική επίθεση δηλώνω ότι η μόνη επίθεση που  διαχρονικά φιλοδοξώ να κάνω είναι «επίθεση» μεθοδικότητας, αποτελεσματικότητα  και κυρίως σοβαρότητας. Θα σας προσκαλούσα σε μονομαχία  αλλά φοβούμαι ότι περιφέρεστε άοπλη».

 ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ