«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Παρέμβαση – ομιλία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος  Απόστολου Κατσιφάρα
στο Ελσίνκι για το «Μέλλον της Ευρώπης»

Την αναγκαιότητα,  η Ευρωπαϊκή Ένωση να θέσει στο επίκεντρο του ανασχεδιασμού της τον άνθρωπο, όπως επίσης   βασικές αρχές και αξίες όπως αλληλεγγύη, ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ελευθερία, ισότητα, σεβασμό της δημοκρατίας, κράτος δικαίου,  επεσήμανε  ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, κατά την ομιλία του στην 6η Συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης της Διάσκεψης των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR), που πραγματοποιήθηκε στο Ελσίνκι σήμερα Παρασκευή και είχε θέμα: «Μέλλον της Ευρώπης  - Μέλλον του Προϋπολογισμού της ΕΕ».
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας στην ομιλία του στάθηκε ιδιαίτερα στην οικονομική κρίση που έχει εξασθενήσει τους ευρωπαϊκούς λαούς, σημειώνοντας πως...
«δεν είναι τυχαίο που ο ευρωσκεπτικισμός, η ξενοφοβία, η αμφισβήτηση της ευρωπαϊκής προοπτικής και της κοινής πορείας και η επάνοδος του εθνικισμού παρουσίασαν τα τελευταία χρόνια σημαντική έξαρση», παρατήρησε και πρόσθεσε: «Πρέπει να ξαναγίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση ελκυστική. Πρωτίστως για τους πολίτες της.  Και για να γίνει ελκυστική, θα πρέπει πρώτα από όλα να δείξει έμπρακτα την προσήλωσή της στις βασικές αρχές και αξίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η Ενωμένη Ευρώπη: την αλληλεγγύη, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ελευθερία, την ισότητα και τον σεβασμό της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Ιδιαίτερα στην Αλληλεγγύη, που είναι αυτή που έχει πληγεί περισσότερο από εθνικά στεγανά, συμφέροντα και εγωισμούς».
Ο Απόστολος Κατσιφάρας τόνισε με έμφαση την ανάγκη η Ευρώπη να καταπολεμήσει την φτώχεια και την ανεργία, που μαστίζει τους πολίτες της.  Συγκεκριμένα, ανέφερε:
«Πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη ενίσχυση των κοινωνικών πολιτικών, ιδίως σε ότι έχει να κάνει με τη μείωση της φτώχειας, την καταπολέμηση της κοινωνικής περιθωριοποίησης και του κοινωνικού αποκλεισμού, την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και την καταπολέμηση της ανεργίας, και ιδιαίτερα της ανεργίας των νέων.  Ειδικά σε ότι αφορά την ανεργία, το στοίχημα δεν είναι απλά να δημιουργηθεί επαρκής αριθμός νέων θέσεων εργασίας, αλλά επίσης και καλής ποιότητας θέσεις εργασίας.
Τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει δραματικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο εργάζονται οι άνθρωποι, με την ραγδαία αύξηση των άτυπων και επισφαλών μορφών εργασίας: μερική απασχόληση, προσωρινή απασχόληση, μικροδουλειές, αυτοαπασχόληση, κλπ. Πολύ συχνά, πολλοί από αυτούς κάνουν και δύο και τρεις δουλειές για να τα καταφέρουν ή ξοδεύουν περισσότερο χρόνο (απλήρωτοι) ψάχνοντας συνεχώς για δουλειά από ό, τι βρίσκουν πραγματικά.
Και δεν είναι τυχαία η δραματική αύξηση των ποσοστών, ιδίως ανάμεσα στους νέους, των «εργαζομένων-φτωχών», που παρότι είναι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν ή απειλούνται από το φάσμα της φτώχειας και στερούνται βασικών αγαθών.
Αυτές οι μετατοπίσεις αποτελούν μια ένδειξη για το «μέλλον της εργασίας» και έχουν τεράστιες συνέπειες για την ευημερία των ανθρώπων, καθώς και για την επιβίωση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας. 
Στο περιθώριο της σημερινής συνεδρίασης ο κ. Κατσιφάρας είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Ιταλό Περιφερειάρχη (Τοσκάνη) Ενρίκο Ρόσσι, ο οποίος τον συνεχάρη και δημόσια (μεσω twitter) για την τοποθέτησή του σε σχέση με τον σοσιαλισμό και την κοινωνική συνοχή.
Εκδηλώσεις της CPMR στην Πάτρα
Οι εργασίες της 45ης Γενικής Συνέλευσης της CPMR  ολοκληρώνονται σήμερα στο Ελσίνκι. Τον ερχόμενο Μάρτιο πρόκειται να συνεδριάσει στην Πάτρα το Πολιτικό Γραφείο της CPMR και θα ακολουθήσει η γενική συνέλευση των μελών της CPMR, τον Ιούλιο.

***
Η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας και η Ενωση Τυφλών σας καλούν για ένα δείπνο στο σκοτάδι

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας  στέκεται αρωγός , προωθώντας    θέματα και πρωτοβουλίες φορέων που εκπροσωπούν τα   Άτομα με Αναπηρία.
Στα πλαίσια σχεδίου δράσης έχει αναλάβει σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Δυτικής Ελλάδας την στήριξη εκδήλωσης με τίτλο «Δείπνο στο Σκοτάδι».  Πρόκειται  για  μια δράση βιωματικής εμπειρίας της τυφλότητας όπου βλέποντες συμπολίτες μας καλούνται να χρησιμοποιήσουν τις 4 από τις 5 αισθήσεις, σε συνθήκες απόλυτου σκότους για να δειπνήσουν.
Η δράση θα πραγματοποιηθεί  την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου και ώρα 8 μ.μ. στο εστιατόριο «SANTA ROSA», που βρίσκεται στην περιοχή του Αγ. Διονυσίου Πατρών (Νόρμαν Άστιγγος  και Σάντα Ρόσα).
Όσοι συμπολίτες μας επιθυμούν να συμμετάσχουν θα πρέπει να προμηθευτούν προσκλήσεις  από τα γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Δυτικής Ελλάδας (Αγ. Νικολάου 57-59),  τηλ. επικοινωνίας 2610-224992.

Θα υπάρξει ακριβής αριθμός συμμετεχόντων.
Η είσοδος θα γίνεται μόνο με την επίδειξη της πρόσκλησης κατά την είσοδο. 



***
 Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας και Περιβάλλοντος Ν. Μπαλαμπάνη με Δήμαρχο Αγρίνιου

Συνάντηση εργασίας με το Δήμαρχο Αγρινίου κ.Γ. Παπαναστασίου, πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Αγρινίου με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Ν. Μπαλαμπάνη 
Η πρωτοβουλία ανήκει στις συνεχείς συναντήσεις που πραγματοποιεί ο Αντιπεριφερειάρχης στο σύνολο της Περιφέρειας με σκοπό να ενημερωθεί για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του.
Ο κ. Μπαλαμπάνης ενημερώθηκε από το Δήμαρχο για την διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο Αγρινίου καθώς και για το στάδιο της ωριμότητας που βρίσκεται η κατασκευή του εργοστάσιου απορριμμάτων καθώς και ο  σταθμός μεταφόρτωσης. Επίσης ενημερώθηκε για τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού. Εκτενής συζήτηση έγινε για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) της πόλης του Αγρινίου και για την μέχρι τώρα εφαρμογή του και επισημάνθηκα από τους εκπροσώπους του Δήμου η ανάγκη για την άμεση τροποποίησή του.
Αναφορά έγινε επίσης για τις ενεργειακές ανάγκες του Δήμου Αγρινίου όπου ο κος Μπαλαμπάνης ανέφερε την προσπάθεια που καταβάλλει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τη δημιουργία ενεργειακής συνείδησης των πολιτών με στόχο την ανάπτυξη.
Στη συνάντηση εργασίας παρευρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αγρινίου κ. Δημήτρης Τζιώλης, ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ 2ης ΔΕ Αιτ/νίας κ. Παναγιώτης Στούπας, ο τεχνικός σύμβουλος του Δ. Αγρινίου κ. Χρήστος Τσιλιγιάννης και τα στελέχη της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της ΠΔΕ κ. Βασιλική Ζυγούρη (Προϊσταμένη Τμήματος Χωρικού Σχεδιασμού) και κ. Βασιλική Γαλούνη (Προϊσταμένη του Τμ. Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας Π.Ε. Αιτ/νίας).


***

Περιφερειακό Συμβούλιο Μαθητών παρουσία του υφυπουργού Δημήτρη Μπαξεβανάκη


Μαθητές του Γυμνασίου Καράτουλα , από την Ηλεία, θα αναλάβουν ρόλους περιφερειακών συμβούλων , στα πλαίσια δράσης που υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Στην συνεδρίαση των μαθητών το παρών θα δώσει και ο αναπληρωτής υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Δημήτρης Μπαξεβανάκης.

Πρόκειται για τη δράση που υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Πάτρας.

Η ειδική συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 09.30 το πρωϊ, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου τους προσκεκλημένους θα υποδεχτεί ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου  Γιώργος Αγγελόπουλος.
Στόχος είναι, μέσα από τη συγκεκριμένη δράση, να προωθηθεί  η συμμετοχικότητα των αυριανών ενεργών πολιτών και παράλληλα το Περιφερειακό Συμβούλιο, ως κορυφαίο όργανο της Αυτοδιοίκησης, να αποτελέσει ένα ανοικτό βήμα για τους νέους.
 ***

Δωρεάν προληπτικός σπιρομετρικός έλεγχος
Η Διεύθυνση Δημοσίας Υγείας της Περιφέρειας  Δυτικής Ελλάδος στα πλαίσια  πρόληψης και προαγωγής  της υγείας  του γενικού πληθυσμού της ευρύτερης  γεωγραφικής περιοχής, σε συνεργασία με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία  και τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Μακρυγιάννη Πάτρας, το Κοινωνικό ιατρείο –φαρμακείο Ναυπακτίας « Όλοι Μαζί », τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών  Ελαιώνα –Αγ. Αποστόλων  «Ο Άγιος Τρύφωνας »  και  τoυς Δήμους Αιγιάλειας και  Καλαβρύτων διοργανώνει  δωρεάν προληπτικό σπιρομετρικό έλεγχο στις περιοχές :
Στο Διακοπτό του Δήμου Αιγιάλειας : Δευτέρα  23 Οκτωβρίου,  09.00 -13.00  στο χώρο του πνευματικού κέντρου.
Στα Τριπόταμα του δήμου Καλαβρύτων : Τρίτη  24 Οκτωβρίου,  09.30 -13.00 στο χώρο του Παλαιού Δημαρχείου.
Στη Ναύπακτο:  Τετάρτη 25 Οκτωβρίου,  09.00 -13.00 στο χώρο του Κοινωνικού Ιατρείου –Φαρμακείου Ναυπακτίας “ Όλοι μαζί ”.
 Στον Ελαιώνα Ηλείας:  Πέμπτη 26 Οκτώβριου, 09.30 -13.00 στο χώρο του  κοινοτικού ιατρείου.
Στην Πάτρα: Παρασκευή 27 Οκτωβρίου, 09.00 -13.00 στο χώρο του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μακρυγιάννη

***

Η   Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος συμμετέχει
στην  Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα
Δράσεις σε Πάτρα, Αμαλιάδα, Μεσολόγγι

Με δράσεις στην Πάτρα, την Αμαλιάδα και το Μεσολόγγι η  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας  συμμετέχει αύριο  στην 11Η  Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα, που οργανώνεται Σάββατο   από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς»,  σε συνεργασία με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.
Η δράση θα πραγματοποιηθεί  αύριο  Σάββατο  και στις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα:
Αχαϊα- Στο νυχτερινό κέντρο DISCO ROOM- Αγ. Ανδρέου 88  στην Πάτρα
Ηλεία - Στον κεντρικό πεζόδρομο  της Αμαλιάδας και
Αιτωλοακαρνανία -  Στον πεζόδρομο της Χαριλάου Τρικούπη στο  Μεσολόγγι.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος συμμετέχει και φέτος  στην  προσπάθεια ευαισθητοποίησης των νέων ανθρώπων όσον αφορά την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων σε συνδυασμό με κατανάλωση αλκοόλ, με σκοπό την προώθηση υγιών συμπεριφορών και μηνυμάτων Οδικής Ασφάλειας.
Πρόσφατα άλλωστε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας ξεκίνησε σειρά επαφών, στο πλαίσιο των οποίων συναντήθηκε και με τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Δυτικής Ελλάδας Αδαμάντιο Μητρόπουλο, από τον οποίο ζήτησε ενίσχυση της αστυνόμευσης στους δρόμους των πόλεων, για την προστασία των νέων οδηγών.  Κι αυτό διότι, προέκυψαν ιδιαίτερα ανησυχητικά στοιχεία κατά την επίσκεψη του Περιφερειάρχη   στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών ΠΕ Αχαΐας. Βάσει αυτών, καταγράφεται αυξημένη αφαίρεση  διπλωμάτων οδήγησης λόγω μέθης και μάλιστα από οδηγούς νεαρής ηλικίας.  Συγκεκριμένα, από τα  50 διπλώματα οδήγησης που  αφαιρούνται μηνιαίως από την Τροχαία, με το 70% αυτών να αφορά οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ (27% σχετίζεται με ανασφάλιστα οχήματα και 3% για παράβαση ερυθρού σηματοδότη).

Το αλκοόλ εξακολουθεί να αποτελεί πανευρωπαϊκά μία από τις κύριες αιτίες πρόκλησης θανατηφόρων τροχαίων και σοβαρών τραυματισμών, με τα περιστατικά να αυξάνονται σημαντικά μετά τη νυχτερινή διασκέδαση του Σαββατοκύριακου, ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες.
Σκοπός της εκδήλωσης είναι να ευαισθητοποιηθούν οι νέοι. Οι εθελοντές του Ι.Ο.ΑΣ  θα ενθαρρύνουν τους νέους να επιλέξουν τον «Οδηγό της Παρέας», ο οποίος αφού αποδεχτεί τον τίτλο, δεσμεύεται να μην καταναλώσει αλκοόλ για το υπόλοιπο βράδυ, προκειμένου να οδηγήσει με ασφάλεια πίσω την παρέα του.