«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 29 Νοέμβρη 2016

Σε αυξημένη επιφυλακή η Αιτωλοακαρνανία για την οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών, λόγω κρούσματος σε γειτονική περιοχή


Σε επαυξημένη επαγρύπνηση βρίσκεται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όσον αφορά την εμφάνιση κρούσματος οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών σε γειτονική περιοχή, ενώ θα ληφθούν άμεσα επιπλέον μέσα, όπως αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας με την παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Χριστίνας Σταρακά, του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Μητρόπουλου και υπηρεσιακών παραγόντων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας και της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας.
Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν....
η εκτίμηση των μέτρων πρόληψης που εφαρμόζονται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για το νόσημα της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών, κάτω από το πρίσμα της ανησυχητικής εμφάνισης κρούσματος σε περιοχή κοντά στην χωρική αρμοδιότητα της Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας. Διαπιστώθηκε ότι, σύμφωνα και με την εκτίμηση του Τοπικού Κέντρου Ελέγχου του νοσήματος που συνεδρίασε άμεσα και αξιολόγησε τα υγειονομικά δεδομένα, θα πρέπει να τεθούν όλες οι υπηρεσίες σε αυξημένη επιφυλακή και να ληφθεί σειρά συγκεκριμένων μέτρων.
Συγκεκριμένα, τροποποιείται η χωρική στόχευση των εμβολιασμών κατά της οζώδους δερματίτιδας και δίνεται, πλέον, άμεση προτεραιότητα στις περιοχές του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας και του Δήμου Αμφιλοχίας.
Ήδη έχει εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού των βοοειδών στην ζώνη επιτήρησης του νοσήματος στην Π.Ε Αχαΐας, το σύνολο του πληθυσμού στην Π.Ε Ηλείας, ενώ στην Π.Ε Αιτωλοακαναρνανίας έχουν εμβολιαστεί περίπου 10.000 βοοειδή.
Επίσης, συνιστάται αυξημένη προσοχή και τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας κατά τη μεταφορά ζώων από και προς τις περιοχές που υπάρχουν κρούσματα της νόσου, σύμφωνα με τις οδηγίες των τοπικών κτηνιατρικών αρχών.        
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κατευθύνει όλους τους διαθέσιμους πόρους σε αυτές τις περιοχές και ζητά την συνεργασία των βοοτρόφων με τα αντίστοιχα Αγροτικά Κτηνιατρεία, προκειμένου να προγραμματιστούν οι εμβολιασμοί. Τονίζεται ότι ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός και οι βοοτρόφοι οφείλουν να τον διευκολύνουν για την προστασία των ζώων τους, αλλά και της γενικότερης κτηνοτροφικής παραγωγής της Π.Ε.
Σημειώνεται ότι η οζώδης δερματίτιδα είναι νόσημα που προσβάλει αποκλειστικά τα βοοειδή με σημαντικές συνέπειες για την παραγωγικότητα αυτών και δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
Τονίζεται ότι τον Ιούλιο εμφανίστηκε κρούσμα οζώδους δερματίτιδας στην Π.Ε Αχαΐας και οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας πραγματοποίησαν όλες τις απαραίτητες ενέργειες περιορισμού του νοσήματος με αποτελεσματικό τρόπο, προχωρώντας άμεσα στον περιορισμό και θανάτωση των ζώων της προσβεβλημένης εκτροφής και τον εκτεταμένο εμβολιασμό του ζωικού κεφαλαίου της Περιφέρειας.
«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται δίπλα στους κτηνοτρόφους ώστε να προστατευτεί η περιουσία τους, η ζωή τους ολόκληρη» σημείωσε η κυρία Σταρακά, ενώ ο Κ. Μητρόπουλος τόνισε «πως θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου και της κτηνοτροφίας της περιοχής μας».

***

Ξεκινά η συντήρηση του Εθνικού Οδικού Δικτύου Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

Ξεκινά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η συντήρηση του Εθνικού Οδικού Δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, έπειτα από την υπογραφή της σύμβασης για το έργο από τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων Γιάννη Λύτρα, με την παρουσία του αναδόχου, του Διευθυντή Τεχνικών Έργων Βασίλη Λοτσάρη και υπηρεσιακών παραγόντων.
Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 2.800.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
«Είναι ένα δίκτυο το οποίο βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση, εγκυμονώντας κινδύνους για τους πολίτες που κινούνται σε αυτούς τους δρόμους. Συνεχίζουμε να προσπαθούμε να εξασφαλίζουμε πόρους για να προσφέρουμε στους πολίτες όσο το δυνατόν ένα καλύτερο και ασφαλέστερο οδικό δίκτυο με στοχευμένες παρεμβάσεις» σημείωσε ο κ. Λύτρας, εκφράζοντας και τη βούληση του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα για άμεση έναρξη των εργασιών και για τήρηση του χρονοδιαγράμματος.
Οι εργασίες που προβλέπονται να εκτελεστούν, αφορούν την άμεση αποκατάσταση βλαβών των ασφαλτικών οδοστρωμάτων και ανακαίνιση ασφαλτοταπήτων, την εκτέλεση χωματουργικών – τεχνικών εργασιών και οδοστρωσίας, την αντιμετώπιση ελλείψεων στην κατακόρυφη και οριζόντια σήμανση, την αποκατάσταση των κατεστραμμένων μεταλλικών στηθαίων και κιγκλιδωμάτων γεφυρών και λοιπό εξοπλισμό ασφαλείας της οδού, επίσης ο συστηματικός έλεγχος των αποχετευτικών συστημάτων  της οδού (φρεάτια, τάφροι ομβρίων, αγωγοί κ.λπ.) και εφόσον διαπιστωθεί ότι είναι φραγμένα, ο καθαρισμός αυτών για την απρόσκοπτη λειτουργία τους, καθώς και ο καθαρισμός των νησίδων, ερεισμάτων, ρείθρων κλπ η αφαίρεση της ανεπιθύμητης αυτοφυούς βλάστησης, η κοπή κλαδιών που εμποδίζουν την ορατότητα κλπ.


***


Παρέμβαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές – Πρόσκληση στους Δήμους για ένταξη έργων

Πρόσκληση εστάλη από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προς τους Δήμους που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, για την ένταξη έργων αποκατάστασης ζημιών σε υποδομές, καθώς λόγω, των επαναλαμβανόμενων ακραίων καιρικών και κατολισθητικών φαινομένων, τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι πολλά, με ακόμα μεγαλύτερες και σοβαρότερες επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες.
Ειδικότερα, το αρμόδιο Υπουργείο πρόσφατα ενεργοποίησε μια πρόταση μας και δημιουργήθηκε ειδική συλλογική απόφαση για κάθε περιφέρεια της χώρας με κωδικό 8  (για την Δυτική Ελλάδα είναι η ΣΑΕΠ 801) που χρηματοδοτεί έργα αποκατάστασης μιας περιοχής, που έχει χαρακτηριστεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εξαιτίας μιας φυσικής καταστροφής.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, με επιστολή του, καλεί όλους τους Δημάρχους των πληγέντων Δήμων, να υποβάλλουν προτάσεις στην Περιφέρεια, ώστε να προωθηθούν για ένταξη στην παραπάνω ειδική συλλογική απόφαση χρηματοδότησης έργων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
«Οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές σε Ηλεία (ανεμοστρόβιλοι, πλημμύρες) και Αιτωλοακαρνανία (Μεσολόγγι και Ναυπακτία) και τα επαναλαμβανόμενα κατολισθητικά φαινόμενα επιβεβαιώνουν τόσο τις αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής όσο και την γεωφυσική ιδιαιτερότητα της Δυτικής Ελλάδας και επιβάλλουν την άμεση κινητοποίηση μας για την αποκατάσταση των ζημιών» υπογραμμίζει ο κ. Κατσιφάρας στην επιστολή του, συμπληρώνοντας πως «η πρόταση πρέπει να αφορά στα απαραίτητα έργα αποκατάστασης ζημιών, δηλαδή εκείνα που επαναφέρουν την κατεστραμμένη υποδομή στην πρότερη κατάσταση, και όχι σε έργα νέων βελτιωμένων υποδομών».

Μέχρι 16 Δεκεμβρίου υποβολή προτάσεων
Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των προτάσεων είναι 16 Δεκεμβρίου 2016, ενώ για τον καλύτερο συντονισμό, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Περιφερειάρχη με τους Δημάρχους την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου και ώρα 11 π.μ., στα γραφεία της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας (ΝΕΟ Πατρών Αθηνών 32 και Αμερικής, 3ος  όροφος). Για την βέλτιστη προετοιμασία έχει σταλεί έντυπο οδηγιών και προσχέδιο Τεχνικού Δελτίου Έργου Φυσικών Καταστροφών.
Η επιστολή εστάλη στους Δήμους που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ειδικότερα στους Δημάρχους Ναυπακτίας Παναγιώτη Λουκόπουλο, Ι.Μ. Μεσολογγίου Νίκο Καραπάνο, Ανδραβίδας-Κυλλήνης Μοράντ Ναμπίλ-Ιωσήφ, Πύργου Γαβριήλ Λιατσή, Ήλιδας Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, Πηνειού Αλέξη Καστρινό, Ανδρίτσαινας –Κρεστένων Διονύση Μπαλιούκο.
Να σημειωθεί πως από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, υπηρεσία υποδοχής και υποστήριξης της προσπάθειας είναι η Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Τμήμα Εφαρμογής Προγραμμάτων και Έργων (αρμόδιος υπάλληλος για επικοινωνία Ανδρέας Σουρούνης 2613613622) που είναι στην διάθεση των Δημάρχων για διευκρινήσεις.

***
 Συνάντηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απ. Κατσιφάρα με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα


Η στενή συνεργασία που έχει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με την Ελληνική Αστυνομία βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας με τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα.
Η ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών, της οδικής ασφάλειας και η εξάλειψη της εγκληματικότητας, απασχόλησαν τη συζήτηση, καθώς αποτελούν σημαντικά στοιχεία, όπως τόνισε ο κ. Κατσιφάρας για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στη Δυτική Ελλάδα.
Μείζονος σημασίας είναι η αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ. και των αστυνομικών τμημάτων, με τις προτάσεις που είχε κάνει η Περιφέρεια, οι οποίες έτυχαν θετικής ανταπόκρισης και ελήφθησαν υπόψη κατά τον σχεδιασμό, ώστε να μην κλείσουν ή συγχωνευτούν αστυνομικά τμήματα της περιοχής που είναι αναγκαία για την ασφάλεια των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας.
Επιπλέον, συζητήθηκε η δυνατότητα εκ νέου χρηματοδότησης για εξοπλισμό και μέσα από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», ενώ τέθηκαν ζητήματα τροχονομικής πρόληψης για την περαιτέρω ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειάς μας.
«Σε διαρκή συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ., η Περιφέρεια προσπαθεί με κάθε τρόπο να ενισχύσει τις υπηρεσιακές δυνατότητες της Αστυνομίας στη Δυτική Ελλάδα, ώστε οι αστυνομικοί να ασκούν με ασφάλεια και τα κατάλληλα μέσα τα καθήκοντά τους. Μέσω του ΕΣΠΑ, είχαμε χρηματοδοτήσει την προμήθεια οχημάτων και εξοπλισμού και θα εξετάσουμε και τώρα δυνατότητες μετά την αναθεώρηση του Προγράμματος» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γενικός Επιθεωρητής της ΕΛ.ΑΣ. Νοτίου Ελλάδος, αντιστράτηγος, Αριστείδης Ανδρικόπουλος, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδος, υποστράτηγος Φώτιος Τσόλκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακού Συντονισμού και Διοίκησης Δημήτρης Δριβίλας και η Εκτελεστική Γραμματέας της ΠΔΕ Διονυσία Μαράτου.

***


Χιλιάδες πολιτών ενημερώθηκαν για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Χιλιάδες πολιτών ενημερώθηκαν για τις μορφές βίας στη σύγχρονη κοινωνία, τις συμβουλευτικές δομές, αλλά και τις προσπάθειες εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, σε μία ιδιαίτερα επιτυχημένη δράση που οργάνωσε η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών.
Η δράση με προγράμματα street work, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
Ειδικότερα, μεγάλη ήταν η συμμετοχή στα πέντε κεντρικά σημεία της Πάτρας όπου έγινε η δράση (Ρήγα Φερραίου και Γεροκωστοπούλου, Ρήγα Φεραίου και Αγίου Νικολάου, Ρήγα Φεραίου και Παντανάσσης και στο πάνω και κάτω μέρος της πλατείας Γεωργίου), όπου οι πολίτες ενημερώθηκαν από εξειδικευμένο προσωπικό, μέσω της διανομής φυλλαδίων, για τις διάφορες μορφές της βίας στη σύγχρονη κοινωνία, όπως επίσης και τις υφιστάμενες συμβουλευτικές κοινωνικές δομές.
«Η βία από όποια πλευρά και αν προέρχεται, είναι ένα σύνθετο κοινωνικό φαινόμενο με παγκόσμια διάσταση και προεκτάσεις ψυχολογικές, ιατρικές, νομικές, κοινωνικές και οικονομικές» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας που ήταν παρών στις δράσεις.
Παρ’ όλο που ήταν πρώτη φορά που διοργανώθηκαν προγράμματα «Street Work», στέφθηκαν με σημαντική επιτυχία και σημειώθηκε μεγάλη συμμετοχή από το πατρινό κοινό, το οποίο ενημερώθηκε και επέδειξε ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση για το φαινόμενο της βίας όπου βρίσκεται ανάμεσα μας, μεταδιδόμενη με τρόπους που τις περισσότερες φορές είναι μη ελέγξιμοι.
Πολύτιμη για τη διοργάνωση ήταν η πολύτιμη συμβολή και στήριξη σημαντικών κοινωνικών φορέων, όπως:
1.            Ένωση Γυναικών Ελλάδας, ΕΓΕ
2.            Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας
3.            Τμήμα Νοσηλευτικής, ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας
4.            Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός
5.            Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Πάτρας
6.            ΙΚΕΛΟΣ, Σωματείο Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα
7.            Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας, Παράρτημα Αχαΐας
8.            Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης Βέργη-ΙΕΚ Βέργη
9.            Αγκαλιάζω, Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου, Παράρτημα Αχαΐας.

***

Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Επιμελητηρίων για το Δίκτυο Ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας

Η διαμόρφωση του Δικτύου για την Ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας στην Δυτική Ελλάδα βαίνει στην τελική της μορφή, μετά και την υπογραφή του σχετικού Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας και των τριών Επιμελητηρίων Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας.
Σε συνάντηση που έγινε στα γραφεία της Περιφέρειας, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κώστας Καρπέτας υπέγραψε μαζί με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνα Μαρλαφέκα, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτη Τσιχριτζή και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ηλείας Κωνσταντίνο Νικολούτσο, το Πρωτόκολλο Συνεργασίας για τη δημιουργία του Δικτύου για την Επιχειρηματικότητα στη Δυτική Ελλάδα.
Στη διάρκεια της συνάντησης, έγινε ενημέρωση από τους προέδρους των Επιμελητηρίων για κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τα επιμελητήρια και τα μέλη τους και συζητήθηκαν οι τρόποι, με του οποίους θα υπάρξει καλύτερος συντονισμός και ενίσχυση από κοινού δράσεων που προάγουν και στηρίζουν την επιχειρηματικότητα στην περιοχή μας.
Σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Κ. Καρπέτας τόνισε πως «η πρόσφατη βράβευση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας από την Επιτροπή των Περιφερειών της ΕΕ, ως “Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Περιφέρεια 2017” μας δίνει το έναυσμα και την ευθύνη να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο  το ήδη υψηλό επίπεδο  συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς και να προσπαθήσουμε για τον βέλτιστο συντονισμό με τα επιμελητήρια της περιοχής μας που  είναι βασικοί μας συνεργάτες στην προσπάθεια στήριξης της κοινωνίας και επανεκκίνησης της οικονομίας». 
Το Δίκτυο που διαμορφώνεται αυτές τις ημέρες με συμμετοχή πολλών φορέων έχει ως αντικείμενο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην Δυτική Ελλάδα.
Κατά τη συνάντηση υπήρξε στενή συνεργασία και έγιναν συγκεκριμένες προτάσεις για συνεργασία και συμπόρευση σε θέματα τουριστικής προβολής, συμμετοχής σε εκθέσεις του εσωτερικού και εξωτερικού, την αξιοποίηση διασυνοριακών προγραμμάτων  και άλλα ζητήματα που απασχολούν την επιχειρηματικότητα.
Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης, ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών Δημήτρης Καραβίδας,, ο Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου Αχαΐας Θεόδωρος Τσούμπελης και το στέλεχος της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Σπύρος Παπασπύρου

***



Αναζητώντας το όραμα της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με κινητική αναπηρία στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών η 1η Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Αναζητώντας το όραμα της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με κινητική αναπηρία στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης».
Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε  από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, το Πανεπιστήμιο Πατρών, την Πανεπιστημιακή Κλινική Αποκατάστασης Ασθενών Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, το Σύλλογο Φίλων της Κλινικής και από την Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Π.ΟΜ.Α.μεΑ) Δυτικής Ελλάδος και Νοτίων Ιονίων Νήσων.
Σε μια κατάμεστη αίθουσα, αναγνωρισμένοι επιστήμονες από την Ιταλία παρουσίασαν διάφορα ζητήματα που αφορούν τα άτομα με κινητική αναπηρία, όπως ο Germano Pestelli, που παρουσίασε τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας κοινοτικών υποστηρικτικών  δικτύων, η Irma Missaglia, η οποία παρουσίασε την οργάνωση «ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ», που πέρα από μια δομή αυτόνομης διαβίωσης, λειτουργεί και στο πεδίο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και ο Nicola Liboni, ο οποίος παρουσίασε τεχνολογικές λύσεις για την υποστήριξη ατόμων με αναπηρία σε θέματα καθημερινότητας (π.χ. λύσεις αυτονομίας για το φαγητό).
Εκτός από τους παραπάνω στην εκδήλωση μίλησαν επιστήμονες και από την Ελλάδα, όπως  ο Δημήτρης Νικόλσκυ από τη Διεύθυνση Προστασίας Α.μεΑ. του υπουργείου Εργασίας τονίζοντας τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την υπογραφή της Διεθνούς Σύμβασης του Ο.Η.Ε. για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, η Χρισταλένα Καττάμη, που αναφέρθηκε στο πολύ σημαντικό έργο της ΕΛΕΠΑΠ στον τομέα της εκπαίδευσης και της προώθησης στην απασχόληση Α.μεΑ, ο φυσίατρος και πανεπιστημιακός υπότροφος της Κλινικής Αποκατάστασης Αθανάσιος Κυριακίδης, που παρουσίασε το πρωτοπόρο ερευνητικό έργο της Κλινικής και η Θεανώ Χατζούδη, μέλος του Δ.Σ. της Μ.Κ.Ο. «Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ» που έδειξε ένα μοναδικό πρόγραμμα αυτόνομης εκπαίδευσης για άτομα με παραπληγία ή τετραπληγία.
Τέλος, ο διοικητής του Π.Γ.Ν.Π. Θεόδωρος Πισιμίσης αναφέρθηκε στην έννοια της Ποιότητας Ζωής και ο καθηγητής Ορθοπαιδικής και Διευθυντής της Κλινικής Αποκατάστασης του Π.Γ.Ν. Πατρών Ηλίας Παναγιωτόπουλος ανέδειξε τα προβλήματα που εμποδίζουν την Κλινική Αποκατάστασης να αναπτυχθεί και να προσφέρει έργο, ανάλογο με αυτό που οραματίστηκαν το ζεύγος των δωρητών Δημήτρης και Βέρα Σφήκα.
Στην ημερίδα απεύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Ένωσης Κέντρου Βασίλης Λεβέντης, ο αν. Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητής Γεώργιος Αγγελόπουλος, εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών, ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακού Συντονισμού και Διοίκησης Δημήτρης Δριβίλας, ο δωρητής Δημήτριος  Σφήκας, η Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Κλινικής Αποκατάστασης Ιουλία Συροκώστα και ο πρόεδρος της Π.ΟΜ.Α.μεΑ Δυτικής Ελλάδος και Νοτίων Ιονίων Νήσων Ανδρέας Λίβανος. Στην ημερίδα συμμετείχαν επίσης ως προεδρείο η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγήτρια Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, ο Αντώνιος Χαροκόπος, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος στον τομέα της Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Βοηθός Περιφερειάρχη, ο Γεώργιος Αγγελόπουλος, εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος στον τομέα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων και Βοηθός Περιφερειάρχη και η Ξανθή Μιχαήλ, φυσίατρος και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Φυσιάτρων. 
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας έγινε  εποικοδομητική συζήτηση από την οποία αναδείχτηκε  η ανάγκη στήριξης της Κλινικής Αποκατάστασης με προσωπικό, αλλά και η πλαισίωση της με εθελοντές προκειμένου μέσα από μια διαδικασία εκπαίδευσης να μπορέσει και εκείνη να δημιουργήσει κοινοτικά υποστηρικτικά δίκτυα απαραίτητα για την κοινωνική ένταξη των Α.μεΑ.
Τέλος, παράλληλα στη διάρκεια των διαλειμμάτων οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν posters με το κλινικό έργο της Κλινικής Αποκατάστασης Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού του Π.Γ.Ν.Π.
Οι διοργανωτές ευχαρίστησαν θερμά όλους τους συμμετέχοντες και όσους βοήθησαν για την οργάνωση και διεξαγωγή της Ημερίδας, καθώς και το προσωπικό του ΚΕΦΙΑΠ για την συνεχή βοήθεια και συμπαράσταση.

***


«Εξετάσου για τον ιό HIV» - Ενημερωτική δράση την Πέμπτη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS, η Διεύθυνση  Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με την συμμετοχή σπουδαστών του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, θα προβεί σε ενημέρωση των πολιτών.
Η δράση θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου και ώρες 9 π.μ. – 2 μ.μ. στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου, στη συμβολή με την οδό Γεροκωστοπούλου, στην Πάτρα.
Θα διανεμηθεί έντυπο υλικό, σχετικά με θέματα που αφορούν μέτρα πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης της νόσου.
«Η πρωτογενής και δευτερογενής πρόληψη από τον ιό του AIDS είναι θεμελιώδους σημασίας για την διασφάλιση της υγείας και της ποιότητας ζωής του πληθυσμού» όπως σημειώνει ο Βοηθός Περιφερειάρχη και Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος σε θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος.
Το κεντρικό μήνυμα της φετινής εκστρατείας του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. είναι: «Εξετάσου για τον ιό HIV».

Νέες τεχνολογίες στους φωτεινούς σηματοδότες στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Γρήγορη ενημέρωση, άμεση αποκατάσταση

Δύο νέα έργα εγκατάστασης σύγχρονων φωτεινών σηματοδοτών σε ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που θα παρέχουν περισσότερη ασφάλεια στους οδηγούς και στους πεζούς, αλλά θα είναι και πιο φιλικά προς το περιβάλλον, θα χρηματοδοτηθούν από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».
Με την απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας εντάσσονται δύο νέες Πράξεις συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 3,2 εκατομμύρια ευρώ και αφορούν Ευφυή Συστήματα Μεταφορών (ΕΣΜ), τα οποία αποτελούν ένα δυναμικό τομέα με έντονες αναπτυξιακές διαστάσεις, συνδυάζοντας τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών.
Ειδικότερα, πρόκειται για τα έργα:
1.       «Εκσυγχρονισμός Συστήματος Φωτεινής Σηματοδότησης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας» με Κωδικό ΟΠΣ 5002678 στο Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» με συνολικό κόστος Πράξης 1.815.000 ευρώ και φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
2.       «Προμήθεια Φωτεινών Σηματοδοτών, υλικών Κατακόρυφης και Οριζόντιας Σήμανσης που απαιτούνται για την αντιδρόμηση των οδών Κορίνθου, Κανακάρη – Ναυαρίνου, Εγκατάσταση και Λειτουργία» με Κωδικό ΟΠΣ 5002261 στο Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» με συνολικό κόστος Πράξης 1.408.800 ευρώ και φορέα υλοποίησης τον Δήμο Πατρέων.
Η πρόσκληση εκδόθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης στις 13 Ιουλίου 2016 για υποβολή και ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», κατατέθηκαν οι δύο παραπάνω προτάσεις, οι οποίες και εντάχθηκαν.
«Τα ευφυή συστήματα Μεταφορών κατέχουν σημαντικό κοινωνικό ρόλο, σώζοντας ζωές και εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα με την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων, τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, τη μείωση της συμφόρησης, τη βελτίωση της συνολικής απόδοσης των συστημάτων μεταφορών και την δημιουργία φιλικών και βιώσιμων κοινοτήτων» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.
Όσον αφορά το πρώτο έργο θα γίνει εκσυγχρονισμός και του δικτύου των φωτεινών σηματοδοτών τόσο μέσα στις πόλεις της Δυτικής Ελλάδας όσο και στο εθνικό οδικό δίκτυο, το οποίο θα είναι συνδεδεμένο σε ένα κεντρικό σύστημα που θα συγκεντρώνει στοιχεία και θα επιτηρεί αν υπάρχει κάποια βλάβη ώστε άμεσα να επιδιορθώνεται, σημείωσε ο κ. Κατσιφάρας και κατέληξε πως ιδίως το δεύτερο έργο είναι αναγκαίο και πρέπει να υλοποιηθεί με γρήγορους ρυθμούς επειδή αφορά την ταυτόχρονη παράδοση της Μικρής Περιμετρικής και τη Διάνοιξη της οδού Κανακάρη.

Εκσυγχρονισμός Συστήματος Φωτεινής Σηματοδότησης
Η πρόταση χρηματοδότησης υπεβλήθη από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης ορίζεται από 20-8-2017 έως 31-12-2019.
Αφορά τους φωτεινούς σηματοδότες σε διάφορες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας: Πάτρα, Ι.Π. Μεσολογγίου, Αίγιο, Ακράτα, Αντίρριο, Ανδραβίδα, Πύργος, Ζαχάρω, Αγρίνιο, Αμαλιάδα, Γαστούνη, Βόνιτσα.
Το υπάρχον σύστημα φωτεινής σηματοδότησης δεν μπορεί λόγω παλαιότητας να ικανοποιήσει τις σύγχρονες απαιτήσεις για ρύθμιση της κυκλοφορίας και θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί.
Θα αποτελείται από υπολογιστή/ές κυκλοφορίας με τα παρελκόμενά τους, ρυθμιστές κυκλοφορίας και εξοπλισμό διασύνδεσης μεταξύ τους. Το σύστημα θα δύναται να ρυθμίζει 250 ρυθμιστές κυκλοφορίας οι οποίοι θα συνδεθούν είτε ενσύρματα είτε ασύρματα με το νέο Κέντρο Φωτεινής Σηματοδότησης.
Από εκεί θα γίνεται επιτήρηση και αναγγελία βλαβών, συλλογή, καταγραφή, ανάλυση στοιχείων κυκλοφορίας, επιλογή προγράμματος για κάθε κόμβο, εφαρμογή κυκλοφοριακών προγραμμάτων, ομαδοποίηση κόμβων, αντίστροφη μέτρηση για τους πεζούς, προμήθεια και τοποθέτηση ηχητικής διάταξης τυφλών.
Επίσης, θα γίνει και αντικατάσταση των φωτεινών σηματοδοτών τεχνολογίας πυρακτώσεως με σηματοδότες τεχνολογίας τύπου led.

«Προμήθεια Φωτεινών Σηματοδοτών και Σήμανσης που απαιτούνται για την αντιδρόμηση των οδών Κορίνθου, Κανακάρη – Ναυαρίνου»
Η πρόταση χρηματοδότησης υπεβλήθη από τον Δήμο Πατρέων και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης ορίζεται από 28-4-2017 έως 30-06-2019.
Σκοπός του έργου είναι η υλοποίηση προμήθειας, εγκατάστασης και λειτουργίας φωτεινών σηματοδοτών και προμήθειας και εγκατάστασης υλικών κατακόρυφης και οριζόντιας σήμανσης.
Οι εργασίες επιβάλλονται λόγω αντιδρόμησης των οδών Κορίνθου και Κανακάρη – Ναυαρίνου.
Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ένας άξονας φωτεινής σηματοδότησης, νέας προηγμένης τεχνολογίας.