«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 9 Ιούνη 2016

Προχωρά το έργο για την ολοκλήρωση της αποχέτευσης και την αναβάθμιση του Βιολογικού Καθαρισμού Γαστούνης – Βαρθολομιού


Υπεγράφη στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων Γιάννη Λύτρα η προγραμματική σύμβαση για το έργο «Ολοκλήρωση αποχέτευσης και αναβάθμισης του ΒΙΟΚΑ Γαστούνης – Βαρθολομιού», συνολικού προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ.
Η υπογραφή της σύμβασης για αυτό το τόσο σημαντικό έργο για την περιοχή έγινε με την παρουσία του Δημάρχου Πηνειού Αλέξη Καστρινού, του Διευθυντή Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Φάρες Μπεσαράτ και του επιβλέποντος μηχανικού.
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Λύτρας τόνισε ότι...
«ο βιολογικός καθαρισμός και το δίκτυο αποχέτευσης Γαστούνης - Βαρθολομιού χρήζουν άμεσης λειτουργικής ολοκλήρωσης ώστε να διασφαλιστεί η Δημόσια Υγεία των κατοίκων της περιοχής και να αναβαθμιστεί η ποιότητα του ευρύτερου φυσικού περιβάλλοντος του Δήμου», εκφράζοντας βεβαίως και τη βούληση του ίδιου του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πηνειού Α. Καστρινός δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τόσο την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όσο και την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου μας διότι ένα χρονίζον τεράστιο πρόβλημα παίρνει την τελική διαδρομή του. Υπογράψαμε με τον Αντιπεριφερειάρχη την προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση του ανωτέρω έργου, έτσι ώστε στο αμέσως διάστημα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να προχωρήσει στη δημοπράτηση».

***

Πανέτοιμη η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τη στήριξη επιχειρήσεων σε ερευνητικά έργα στους τομείς «Μικροηλεκτρονική και Προηγμένα Υλικά», ύψους 2 εκατ. ευρώ


Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ώστε άμεσα να προχωρήσει η προκήρυξη για προτάσεις χρηματοδοτικής ενίσχυσης των σχεδίων έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας στους τομείς προτεραιότητας της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS-3) «Μικροηλεκτρονική και Προηγμένα Υλικά», στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας υπέγραψε την σχετική εισήγηση προς τον Υφυπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξη Χαρίτση προκειμένου να εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση για την πρόσκληση υποβολής προτάσεων, με τον προϋπολογισμό της δαπάνης για τη Δράση να ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 2.000.000 ευρώ.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. είναι ο πρώτος φορέας πανελλαδικά που προχωρά τόσο σύντομα τις διαδικασίες για την προκήρυξη δράσης ερευνητικού έργου και πλέον αναμένεται η απόφαση του αρμόδιου Υπουργού.
«Για τη διαμόρφωση της RIS3 έχουν γίνει ήδη εκτενείς και ανοικτές διαδικασίες διαβούλευσης μέσω της λεγόμενης «Επιχειρηματικής Ανακάλυψης», διαδικασίες που συνεχίζονται για όλους τους τομείς της RIS3» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απ. Κατσιφάρας αναφερόμενος δηλαδή στην «Αγροδιατροφή», στον «Τουρισμό-Πολιτισμό», στη «Μικροηλεκτρονική και Προηγμένα Υλικά», στις «Ενεργειακές Εφαρμογές» και στις «Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών».
Και πρόσθεσε: «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνεχίζει να διεκδικεί, να σχεδιάζει και να υλοποιεί δράσεις και έργα και να προσελκύει τις κατάλληλες χρηματοδοτήσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την στήριξη της έρευνας και της τεχνολογίας».
Να σημειωθεί πως η RIS 3 έχει εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά και από τις Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

***

Ίσες ευκαιρίες, απλούστευση διαδικασιών και χωρίς γραφειοκρατία ζητά για το νέο Αναπτυξιακό Νόμο ο Απ. Κατσιφάρας από την κυβέρνηση

Νέα παρέμβαση προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη έκανε σήμερα με επιστολή του ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, σχετικά με τις παρατηρήσεις που έχουν γίνει από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας επί του Σχεδίου του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου.
Στην επιστολή επισημαίνεται ότι στην εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία που βρίσκεται η χώρα μας απαιτούνται «διαρθρωτικές» λύσεις με μετασχηματισμούς και μεταρρυθμίσεις που να δίνουν νέες ευκαιρίες στην επιχειρηματικότητα.
«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μέσα από τον 5ετή στρατηγικό της σχεδιασμό προτάσσει ως πρωταρχικό μέλημά της τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και την ευθεία σύνδεση με την παραγωγική ανασυγκρότηση της Περιφέρειας που αποτελεί μια από τις μεγάλες προκλήσεις για όλους μας» σημειώνει ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.
Και συνεχίζει στην επιστολή του πως «επομένως, ο επενδυτικός νόμος πρέπει να ενσωματώνει τις οριστικοποιημένες περιφερειακές στρατηγικές, να ανταποκρίνεται στη φιλοσοφία της βελτίωσης της απόδοσης οποιασδήποτε επιχείρησης μικρής ή μεγάλης, με ίσους όρους και ίσες ευκαιρίες, να ενθαρρύνει την ίδρυση νέων μικρών επιχειρήσεων, να δίνει προτεραιότητα στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, να είναι απλός, να αποτρέπει την γραφειοκρατία, να συμβάλλει στην επιτάχυνση των διαδικασιών με σεβασμό στη δημόσια δαπάνη, να μπορεί να εγγυάται ένα σταθερό πλαίσιο επενδυτικών επιλογών και να αξιοποιεί την δυναμική των δομών διαχείρισης των Περιφερειών της χώρας».
Η ολοκληρωμένη πρόταση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την στήριξη της επιχειρηματικότητας στην περιοχή μας εδράζεται σε τρεις πυλώνες:
- Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Δυτικής Ελλάδας
- Σκέψου και Πράξε προς όφελος των μικρών επιχειρήσεων (Small Business Act  Δυτικής Ελλάδας).
- Υγιές Περιβάλλον λειτουργίας των Επιχειρήσεων στην Δυτική Ελλάδα.
Κλείνοντας ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας στην επιστολή προτείνει:
1. Ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης. Να αξιοποιηθούν οι Διευθύνσεις Αναπτυξιακού Προγραμματισμού κάθε Περιφέρειας με την υποδοχή επενδυτικών σχεδίων έως και 5 εκ ευρώ. Η επιτυχής εφαρμογή των προγραμμάτων απαιτεί την διαθεσιμότητα περιφερειακών εργαλείων πολιτικής. Εξάλλου οι τοπικές κοινωνίες μπορούν και πρέπει να έχουν περισσότερο λόγο να επιλέγουν ποιες και πόσες νέες επιχειρήσεις θα ενισχυθούν, σε ποιους κλάδους, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής.
2. Ενίσχυση της κάθετης οικονομικής οργάνωσης για την επιτόπια παραγωγή ανταγωνιστικών και εξαγώγιμων προϊόντων.
3. Απλό σαφή, εύληπτο και αντικειμενικό πλαίσιο: Προτείνουμε να περιγράφονται σε ένα γενικό πλαίσιο οι υποχρεώσεις και κανόνες των ενισχυόμενων επενδύσεων, που αυτό να αποτελεί την νομική βάση του νέου επενδυτικού νόμου και να ενσωματώνονται οι χρηστικές και εφαρμοστέες διατάξεις σε ειδικό και υπό προκήρυξη καθεστώς ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας. Η κανονιστική πράξη προκήρυξης του καθεστώτος, θα είναι ένας πλήρης οδηγός εφαρμογής, τόσο για τον φορέα διαχείρισης του καθεστώτος (Διευθύνσεις Αναπτυξιακού Προγραμματισμού των Περιφερειών, Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων αρμόδιου Υπουργείου) όσο και για το επιχειρηματικό κοινό, από το πρώτο έως το τελευταίο στάδιο, με τρόπο ώστε να μην καταλείπει περιθώρια παρερμηνείας και αμφισβήτησης των εφαρμοστέων κανόνων και ρυθμίσεων.
4. Εθνικό Μητρώο Αξιολογητών - Ελεγκτών: Η χρήση των μητρώων προσδίδει στην διαδικασία διαχείρισης του επενδυτικού νόμου διαφάνεια και αντικειμενικότητα.
5. Κανονιστικές αποφάσεις για τα ήδη υλοποιούμενα επενδυτικά σχέδια. Παράταση της υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων του Ν. 3299/2004 και του νόμου Ν. 3908/2011. Έχει προβλεφθεί σωρευτικά παράταση για τα επενδυτικά σχέδια,  αλλά μας προβληματίζει ιδιαίτερα η διατύπωση του άρθρου 77 του σχεδίου νόμου όπου προβλέπεται η καταβολή της επιχορήγησης σε 7 ετήσιες δόσεις.