«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κ.Κ.Ε. για το κλείσιμο των ασφαλιστικών εταιρειών

Το κλείσιμο της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ και των άλλων τεσσάρων ασφαλιστικών εκφράζει μια κλασσική πλευρά της καπιταλιστικής κρίσης. Γενικότερα αποκαλύπτει για άλλη μια φορά ότι ο δρόμος ανάπτυξης που βαδίζουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι αντιλαϊκός και αδιέξοδος. Αποκαλύπτει ότι τα βάρη της κρίσης, καλούν να πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα ως ασφαλισμένοι και φορολογούμενοι, καθώς και οι εργαζόμενοι σε κάθε κλάδο, με τις απολύσεις, το πάγωμα των μισθών, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Την ίδια ώρα οι όμιλοι που παραμένουν κερδοφόροι σε κάθε τομέα ετοιμάζονται για νέο μοίρασμα της αγοράς, νέες εξαγορές και συγχωνεύσεις, μεγαλύτερη συγκέντρωση του κεφαλαίου.

Το παράδειγμα της ΑΣΠΙΣ αποδεικνύει επίσης πόσο επικίνδυνη για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων είναι η πολιτική της ΕΕ που ενισχύει τους περιβόητους πυλώνες της ιδιωτικής ασφάλισης και των επαγγελματικών ταμείων, συρρικνώνοντας την ασφαλιστική εισφορά του κράτους και της εργοδοσίας. Μια πολιτική που οδηγεί σε όλο και πιο ακριβά ασφάλιστρα για όλο και χειρότερες παροχές.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους και απαιτεί την καταβολή όλων των δεδουλευμένων και την αποζημίωσή τους από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών εταιρειών, την καταβολή επιδόματος ανεργίας και την προστασία των οικογενειών τους, ωσότου εξασφαλιστεί το δικαίωμα στη σταθερή εργασία. Οι ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να αποζημιώσουν όλους τους ασφαλισμένους στις εταιρείες που έκλεισαν.

Οι εξελίξεις στον κλάδο της ασφάλισης δεν αποτελούν μεμονωμένο φαινόμενο. Καθώς η κρίση βαθαίνει έρχεται όλο και πιο ορμητικά στην επιφάνεια το πραγματικό πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Μπροστά στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης απ' όποια κυβέρνηση και αν σχηματιστεί μετά τις εκλογές, οι εργαζόμενοι έχουν μόνο μία απάντηση: την ισχυροποίηση του ΚΚΕ για την οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης.