Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Εκδήλωση στο Ε. Κ. Αγρινίου: «Οι γυναίκες στο δρόμο του αγώνα παλεύουν για τα δικαιώματά τους»

Σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ το Σάββατο 14 Μάη στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου  στις 7:00 μ.μ. παρευρέθηκε και μίλησε  η  κ. Αιμιλία Αγκαβανάκη, που είναι μέλος του προεδρείου της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).
Τον συντονισμό της συζήτησης στην εκδήλωση με θέμα: «Οι γυναίκες στο δρόμο του αγώνα παλεύουν για τα δικαιώματά τους» είχε η κ. Πένυ Τριάντη μέλος του ΠΑΜΕ.
Η κ. Αιμιλία Αγκαβανάκη άρχισε την ομιλία της με το ρητορικό ερώτημα: «Τι κάνουμε από δω και πέρα σ’ αυτήν την κατάσταση που βρισκόμαστε;» αφού εμβόλιμα αναφέρθηκε με συντομία στην ιστορία του εργατικού κινήματος και στην καθιέρωση της ημέρας της γυναίκας, που «ξεκίνησε απ’ το εργατικό κίνημα το 1857», αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατούσε τότε, λέγοντας ανάμεσα στ’ άλλα:
Το γυναικείο κίνημα «ξεσπούσε σε κινητοποιήσεις γιατί δεν μπορούσε ν’ ανεχτεί την μεγάλη εκμετάλλευση. Από τότε μέχρι τώρα κατακτήθηκαν πολλά: οχτάωρο, παροχές για τη μητρότητα, ασφαλιστικά δικαιώματα κ.α.»
Μέχρι που φτάσαμε, συνέχισε «Μετά από τόσα χρόνια να γυρνάμε πάλι πίσω και να ζητάμε οχτάωρα»!
«Έχουν παρθεί πίσω, πολλά απ’ αυτά που έχουν κατακτηθεί με κοινωνικούς αγώνες».
Επιγραμματική η αναφορά της στα τότε Αιτήματα του Γυναικείου Κινήματος, οι γυναίκες αγωνίστηκαν «Να έχουν μόρφωση και να έχουν ψήφο».
Για να συνεχίσει η κ. Αιμιλία Αγκαβανάκη λέγοντας: «Ο καπιταλισμός τις γυναίκες τις έβαλε στην παραγωγή για να μπορεί να τις εκμεταλλεύεται περισσότερο». «Έλεγε ο Μάρξ, χρειάζονται τα παιδικά και τα γυναικεία χέρια, που είναι μικρά και ευέλικτα, για να μπορούν να δουλεύουν τις μηχανές»!
Ο καπιταλισμός έδωσε τη δυνατότητα στη γυναίκα «να έρθει σε μια σχέση ισότητας νομικά με τον άντρα». Για να συνεχίσει: «Ίσες ευκαιρίες δεν μπορείς να έχεις μέσα στον καπιταλισμό».
«Η ισότητα των δύο φύλων έχει ξεφτίσει κι έχει εκφυλιστεί απ’ την προπαγάνδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γονική άδεια και για τους δύο γονείς δεν είναι λάθος, γιατί και οι δύο μεγαλώνουν και μορφώνουν τα παιδιά. Με σωστά επιχειρήματα περνάνε αντιδραστικές ρυθμίσεις για τις γυναίκες».
Για τη συμμετοχή των γυναικών στα κοινά η  κ. Αιμιλία Αγκαβανάκη …αναρωτήθηκε: «Πως θα προσφέρει μια γυναίκα στους θεσμούς που έχει όλα τα βάρη πάνω της και είναι και άνεργη;»!
«Το σύστημα τη γυναίκα, τη μάνα τη θέλει να είναι απ’ έξω».
Συνέχισε με μία ρεαλιστική διαπίστωση: «Αποσύρονται οι γυναίκες όταν δημιουργούν οικογένεια. Δύσκολο μετά αυτές οι γυναίκες να επανέλθουν στη δράση»
Τονίζοντας με έμφαση: «Το σημαντικό μπορεί να γίνει μέσα από κοινή δράση μέσα απ’ το Ριζοσπαστικό Γυναικείο Κίνημα την ΟΓΕ».
Χαρακτηριστική η αναφορά της στις γυναικείες οργανώσεις: «Μετά το 1974 υπήρχαν πολλές γυναικείες οργανώσεις. Σήμερα δεν υπάρχει άλλη εκτός απ’ την ΟΓΕ. Αφού δεν διεκδικήσαν τη μη εκμετάλλευση της γυναίκας ατόνησαν»!
Συνέχισε με την παρότρυνση: «Πρέπει να κάνουμε τ΄αδύνατα δυνατά να φέρουμε κοντά μας πιο πολλές γυναίκες…η γυναίκα πρέπει να βγει έξω, στον αγώνα».
Για την ανάγκη ύπαρξης του γυναικείου κινήματος δήλωσε: «Πρέπει να υπάρχει γυναικείο κίνημα, ακόμα κι όταν κάνουμε την μεγάλη ανατροπή και φύγει η εκμετάλλευση»!
«Η σεξουαλική παρενόχληση της εργοδοσίας, στις εργαζόμενες γυναίκες προέρχεται από την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης».
Για να τεκμηριώσει την ισχυρότητα του γυναικείου χαρακτήρα αναφέρθηκε σ’ ένα παράδειγμα απ’ τα μεταπολεμικά πέτρινα χρόνια… «Λίγες γυναίκες υπέγραψαν δήλωση μετανοίας, γιατί αν πιστέψει ένα πράγμα η γυναίκα, δύσκολα μπορεί να υποχωρήσει»!
Για να συνεχίσει: «Η γυναίκα για να μπει στη δράση απαιτείται ένα ισχυρό Λαϊκό Κίνημα. Δυναμώνοντας το Λαϊκό Κίνημα θα μπούνε περισσότερες γυναίκες στη δράση».
Στη συνέχεια κατατέθηκαν προβληματισμοί και τέθηκαν ερωτήματα απ’ τις παρευρισκόμενες γυναίκες, που απάντησε αναλυτικά, τεκμηριωμένα και εύστοχα η κ. Αιμιλία Αγκαβανάκη.
Για την Ιστορία, στο τέλος συγκροτήθηκε η πρώτη Αγρινιώτικη ομάδα της ΟΓΕ!

Δημήτρης Ντόκας